Naslovnica Crkva Čudna imenovanja u novoosnovanom Dikasteriju za laike, obitelj i život

Čudna imenovanja u novoosnovanom Dikasteriju za laike, obitelj i život

1692
0
Biskup Kevin J. Farrell (CNS photo/Rebecca Kirstin Patton, The Texas Catholic)

S novoosnovanim Dikasterijem za laike, obitelj i život, papa Franjo je sve kompetencije i funkcije koje su do sada pripadale Papinskom vijeću za laike i Papinskom vijeću za obitelji stavio pod jednu službu. Pročelnikom novog Dikasterija imenovan je mons. Kevin Joseph Farrell, do sada biskup Dallasa u Sjedinjenim Američkim Državama.

Uznemirujuća vijest je što je uz novu organizaciju, papa imenovao nadbiskupa Vincenza Paglia za novog šefa Papinske akademije za život, koji će ujedno voditi i Institut ‘Ivana Pavla II.’ za studije o braku i obitelji. Paglia je do sada već vodio Papinsko vijeća za obitelj.

S ovom odlukom, papa Franjo čini još jedan korak u cilju jačanja progresivnog smjera njegovog učenja o moralnim pitanjima. Paglia je poznat po svom snažnom nastojanju “otvaranja” moralnog nauka Katoličke crkve o braku i obitelji. Sam Paglia je čak objavio knjigu između dvije Sinode o obitelji u kojoj je promicao ideju o podijeli Svete pričesti razvedenim i ponovno vjenčanim vjernicima. Također je poznat po svojem promicanje homoseksualne ‘agende’, na primjer, kada je javno hvalio američki TV show “Moderna Obitelj”. Paglia je dakako odgovoran i za pozive koje su homoseksualni parovi primili za prošlogodišnji Svjetski susret obitelji (vidi ovdje).

Time postaje očito da papa Franjo namjerava napraviti promjene unutar kurijalnih dikasterija koji će promovirati svoju liberalnu ideju milosrđa po pitanjima braka i obitelji. Prema rimskom novinaru Sandro Magisteru, s ovim novim najavljenim promjenama, namjerava se promijeniti – zajedno s osobljem – usmjerenje instituta [Papinski Institut za studije o braku i obitelji ‘Ivan Pavao II.’] i prilagoditi ga tom novom smjeru. Kada je riječ o Papinskoj akademiji za život – koja je sada povjerena Pagliu – tu se očekuje nekoliko potresa. Magister očekuje, na primjer, da će Papa ukloniti austrijskog filozofa, profesora Josefa Seiferta, iz Papinske akademije za život jer je Seifert tek nedavno objavio dobro obrazloženu, ali i snažnu kritiku papinog dokumenta Amoris Laetitia.

A što se tiče biskupa Kevina Josipa Farrela koji će voditi novi Dikasterij, u 2008. godini Farrel je svojedobno žestoko kritiziran zbog imenovanja novog župnika u svojoj biskupiji koji je bio povezan s istaknutom web stranicom za aktivne homoseksualne svećenike i redovnike.

Izvor