Naslovnica Društvo Da se ne zaboravi

Da se ne zaboravi

781
0

Nelson Mandela je donio svom narodu puno dobrih stvari od kada je došao na vlast, o čemu će mediji detaljno pisati i analizirati ovih dana. Ali ne smijemo zaboraviti i činjenicu da je Mandela, unatoč očitu protivljenju svog naroda, uveo u Južnoafričku Republiku jedan od najliberalnijih zakona o abortusu na svijetu. Dakle, u slučaju ‘ozbiljnih medicinskih razloga’, pojam koji je podložan različitim tumačenjima, pobačaj se može izvršiti sve do samog trenutka rađanja, a obaviti ga mogu i seoske primalje. Ovo je bila njegova osobna inicijativa iako se 64 posto crnog stanovništva u Južnoj Africi protivi abortusu u bilo kojem slučaju. Valja dodati da se 74 posto crnih južnoafrikanaca i 57 posto bijelih južnoafrikanaca slaže da je pobačaj nedopustiv čak i onda kada obitelj ima niska primanje i ne može si ‘priuštiti’ više djece’.
Ovih dana će se dosta govoriti o borcima za ljudska prava a o pravima milijuna djece u Južnoj Africi, koji su usmrćeni od kada je Nelson Mandela donio svoj kobni zakon, će se vjerojatno šutjeti.

PS: Ne smijemo zaboraviti ni da je Mandela bio vođa Afričkog nacionalnog kongresa (ANC), revolucionarne organizacije formirana na marksističkim osnovama, pa možemo samo nagađati kakva bi ‘ljudskih prava’ uslijedila da je ANC došao na vlast u vrijeme dok je Sovjetski Savez još bio u snazi.