Naslovnica Društvo Danas je put spreman za gigantskog, kolosalnog, univerzalnog i golemog tiranina…

Danas je put spreman za gigantskog, kolosalnog, univerzalnog i golemog tiranina…

925
0

Slikovni rezultat za Juan Donoso Cortés,Juan Donoso Cortés, katolički političar, u svom govoru španjolskom parlamentu pružio je 4. siječnja 1849. uvjerljive argumnete o procesima u društvu koje, odbacujući kršćansku vjeru, kreće prema tiraniji.

Citiramo neke njegove relevantne i proročke tvrdnje:

„Kada je temperatura u vjerskom termometru visoka, termometar političke represije je nisko; i kada je vjerski termometar nisko, politički termometar – politička represija – tiranija je visoka. To je zakon ljudskosti, zakon povijesti. Ako želite dokaz, pogledajte stanje svijeta, pogledajte stanje društva stoljeće prije križa. Daj mi ime jednog čovjeka u to doba koji nije imao roba i nije poznavao nijednog tiranina. To je neoboriva i očita činjenica, koja nikada nije dovedena u pitanje. Sloboda, prava sloboda, sloboda svih i za sve, došli su u svijet samo sa Spasiteljem svijeta; to je opet nepobitna činjenica koju priznaju čak i socijalisti.
Danas je put spreman za gigantskog, kolosalnog, univerzalnog i golemog tiranina; sve je spremno za to. Gospodo, primijetite da više ne postoje fizički ili moralni otpori – više nema fizičkog otpora jer s parobrodima i željeznicama više nema granica; više nema fizičkog otpora jer s električnim telegrafom više nema udaljenosti; i nema moralnih otpora jer su sve volje podijeljene i svi su patriotizmi mrtvi.
Recite mi, dakle, jesam li u pravu ili u krivu što sam zabrinut za blisku budućnost svijeta; recite mi zar se razmatrajući ovo pitanje ne dotičem stvarnog problema.
Postoji samo jedna stvar koja može spriječiti katastrofu – jedna i samo jedna: nećemo je spriječiti davanjem više slobode, više jamstava i novih ustava; spriječiti ćemo je ako svi mi, u skladu sa svojom snagom, učinimo sve što možemo kako bismo potaknuli zdravu reakciju – religijsku reakciju.”