Naslovnica Crkva Deset zapovijedi protiv obzira ljudskog

Deset zapovijedi protiv obzira ljudskog

1454
0

U posljednjem broju Prigodnika Hvarsko-Bračko-Viške biskupije nalazi se tekst iz 1922. g.,  koji nam naš biskup Slobodan Štambuk preporučuje u ovo korizmeno vrijeme.

“Pažljivim čitanjem može se lako uočiti što je prije 93 godine bilo preporučeno za vrijeme tadašnje Korizme, a na nama je da na sebe primjenimo.”

Iz Tjednika, Nedjelja 1922./br.2/str.2

Deset zapovijedi protiv obzira ljudskog.

1. Držite za dužnost svoju svima i svagdje pokazati, da je vaša kuća prava kršćanska kuća!
2. Sveto propelo neka zaprema najčasnije mjesto u prostorijama, gdje primate posjete! Neka propelo ne bude prognano u kuhinju ili koju nuzgrednu sobu!
3. Uz propelo ne trpite slikarija i kipova, koji vrijegjaju kršćanske oči. Ne trpite golotinju, poradi kojih mora da porumeni svaki, koji još nešto drži do poštenja!
4. Ne primajte na stol svoj ni u knjižnicu svoju takovih novina i knjiga koji napadaju vjeru ili moral, ili koje ostaju neutralne, to jest ni tamo ni amo, prigodom takovih napadaja.
5. Na putovanju kupujte i čitajte samo katoličke novine, i ne dopustite sebi nikada čitanje rgjava štiva!
6. Sudjelujte kod društava kršćanskih, pobožnih i karitativnih, i učestvujte u javnim svečanostima njihovih članova!
7. Nipošto ne ulazite u društva Crkvi neprijateljska, dapače ni u društva tobože neutralna, koja se gotovo uvijek izrode u društva neprijateljska Crkvi i vjeri.
8. Ne prisustvujte obredima, n. pr. civilnim ophodima i takovim civilnim svečanostima što ih obično izrabljuju u bezvjerske i bezbožne svrhe!
9. Držite se vjerno crkvene zapovijedi o nemrsu i postu nesamo u svojim obiteljima, nego takogjer gdje god budete!
10. Kroz korizmu pokažite se kršćanima i u tom, što ćete se čuvati svjetskih zabava i takovih svačanosti, koji ne spadaju na vrijeme posvećeno pokori!