Naslovnica Društvo “Diktatura relativizma” obilježava kršćane kao “fundamentaliste i ekstremiste”

“Diktatura relativizma” obilježava kršćane kao “fundamentaliste i ekstremiste”

1287
0

U jednoj svojoj propovijedi u Oxfordu prije dvije godine, kardinal Raymond Burke je upozorio na “diktaturu relativizma” koja nastoji obilježiti kršćane kao “fundamentaliste i ekstremiste”, a čemu smo itekako svjedoci ovih dana i u Hrvatskoj.

Na misnom slavlju u Oxfordu povodom petsto godina rođenja sv. Filipa Nerija, osnivača oratorijanaca, kardinal je usporedio današnji svijet s renesansnim dobom “korupcije”, u kojoj je sv. Filip odbio sudjelovati, unatoč svojoj mladosti i očekivanjima njegove kulture. Kardinal je potaknuo okupljene vjernike da pronađu inspiraciju u ovom svecu u susretima s vlastitom kulturom, koju Burke opisuje kao “sekulariziranu i stoga korumpiranu”. Govorio je o tome kako se “temeljnu istinu”, poput važnosti ljudskog života i njegovu “kolijevku- obitelj”, na temelju braka “ignorira, otvoreno odbija i povrjeđuje”.

Citirajući papu Benedikta XVI., kardinal Burke upozorio je na opasnosti “različitih ideoloških struja” i “ljudskih obmana i trikova koji nas žele odvesti u zabludu”. Nastavio je s osudom onoga što je Benedikt nazvao “diktaturom relativizma koji ne prepoznaje ništa kao definitivno i ne prepoznaje nikakav cilj osim ega i vlastitih želja”. Takva kultura pogrešno smatra kršćane fundamentalistima i ekstremistima, izjavio je Burke.

Burke je potaknuo vjernike da odgovore svijetu vježbajući poniznost, imajući na umu da nas samo Bog čisti od naših grijeha.

Završio je podsjećajući na čitanje iz Evanđelja u kojem je Krist izjavio da je On trs, a mi loze, i pozvao zajednicu na ostanak u Kristovom euharistijskom srcu, koje će nam dati “ozdravljenje i snagu preobrazbe naših života i preobrazbe kulture koja nas želi odvući od Njegovog svetog srca “.

Članak je izvorno objavljen na quovadiscroatia 28. svibnja 2015.

Pridružite nam se 23. listopada 2016. godine u Zagrebu na predstavljanju knjige Božja ljubav tijelom postala, gdje ćete imati priliku dobiti osobnu posvetu od kardinala Burkea.

Izvor