Naslovnica Društvo Đir po blogosferi

Đir po blogosferi

727
0

♦ Unatoč dubokoj zabrinutosti koju je američki državni tajnik John Kerry javno pokazao, nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan je bez oklijevanja potpisao zakon koji ne samo da zabranjuje istospolni brak nego i kriminalizira sve homoseksualne klubove, udruge i slične organizacije, i to pod prijetnjom zatvorske kazne do 14 godina. Zakoni protiv sodomije već postoje u Nigeriji pa se postavlja pitanje zašto se Vlada odlučila za ove nove, oštrije mjere? Jedan razlog je taj što je Nigerija naftom bogata zemlja, pa se ne boji prijetnje da će im međunarodna pomoć biti uskraćena zbog zakona koji diskriminiraju homoseksualce, ali drugi, i puno važniji je što ankete pokazuju da čak 92 posto Nigerijaca podržava Vladinu politiku prema LGBT zajednici.

♦ Računa se kako u Indiji i Kini trenutno ‘fali’ oko 160 milijuna žena, što je rezultat, zna se, spolno selektivnih abortusa. Sada se pokazalo da se ova praksa sve više pojavljuje i u zapadnim zemljama, pogotovo u Americi i onim zapadnim europskim zemljama s velikim brojem doseljenika iz Azije. Bune li se zbog toga feminističke udruge? Ne. Oni bi radije promovirali pravo izbora na abortus nego štitili život žene. Rat protiv ženskog spola se, dakako, danas vodi u samoj maternici!

♦ Nakon što je Rutgers University u Americi ponudio seminar o teologiju Bruce Springsteena, sada je i vatikanski L’osservatore Romano objavio svojevrsnu recenziju novog albuma Bruce Springsteena ‘High Hopes‘ podsjetivši na katoličke korijene ovog američkog rokera, vidi ovdje. Ovo mi je pomalo smiješno. Kao da traže opravdanje zato što slušaju Springsteena unatoč njegovoj potpori aktivistima za istospolni brak i abortus. Razloge zašto nije baš pametno proučavati Springsteenove teološke misli (barem ne na teologiji) možete čitati ovdje. Inače, ja često slušam Edith Piaf, a njoj nije dopušten ni crkveni pogreb (što se sasvim sigurno neće dogoditi Bruce-u) i nemam nikakvu grižnju savjesti zbog toga niti potrebu to opravdavati.

♦ Da nije član papinskog vijeća od osam kardinala koji imaju zadatak pomoći papi u provedbi reformi organizacijske strukture Crkve, ova slika kardinala Sean O’Malleya možda i ne bi bila neka vijest. Za Ameriku. Ali ipak, primiti ‘reafirmaciju krštenja’ od jedne protestantske svećenice na nekom ekumenskom susretu je … što je previše, previše je.

O'Malley's Methodist baptism