Naslovnica Svijet Dobre i loše vijesti iz Latinske Amerike

Dobre i loše vijesti iz Latinske Amerike

1251
0

Za prvu su zaslužne laičke udruge, a za drugu biskupi.

BRASILIA – Jedan od najviših katoličkih biskupa u Brazilu govorio je u korist prava homoseksualnih parova, što predstavlja očitu promjenu u stavu mjesne Crkve prema postojećem gay – brak zakonu u toj zemlji.

Postoji potreba za dijalogom koji se odnosi na prava zajedničkog života za osobe istog spola koje su se odlučile živjeti zajedno. Potrebna im je pravna pomoć društva”– rekao je Leonardo Steiner, glavni tajnik Nacionalne konfederacije brazilskih biskupa u intervju za novine Globo.

Brazil, zemlja s najvećim brojem katolika na svijetu, omogućila je gay brak u svibnju 2013. kada je sud odlučio da službenici ne smiju odbiti molbu za brak istospolnih parova. U to vrijeme Brazilski biskupi su bili protiv odluke ali, kako Steiner objašnjava, Crkva se stalno razvija.

Crkva nije ista kroz stoljeća. Ona traži odgovore za današnje vrijeme, koristeći Evanđelje kao prosvjetljujuću snagu svog djelovanja“, rekao je biskup.

Crkva uvijek gleda kako iščitati znakove vremena, kako bi uvidjela što treba ili ne treba mijenjati. Istine vjere se ne mijenjaju.

PANAMA CITY -Panama je donijela nove zakone za zaštitu braka kao zajednice ‘jednog muškarca i jedne žene’, unatoč naporima da se redefinira institucija braka u drugim zemljama.

Nove norme su odobrene u ožujku 2013. i objavljene u Narodnim novinama u Panami 8. svibnja ove godine s namjerom jačanja postojećih panamskih propisa vezanih uz obitelj i utvrđivanja nadležnosti sudova u međunarodnim slučajevima.

Članak 40. novoga zakona izričito navodi da je “brak između osoba istog spola zabranjen“.

Također se navodi da se “inozemni zakoni ne primjenjuju kada su u suprotnosti s panamskim pravosuđem“.

Tatiana Alvarez iz zaklade Život i obitelj, koja je i pokrenula incijativu, izjavila je kako će novi zakon “utvrditi zaštitu panamskih obitelji“. Novi zakon će također “potvrditi suverenitet naše zemlje“, dodala je. “Istospolnim osobama koje se vjenčaju izvan zemlje neće biti dopušteno traženje prava za tu uniju, jer pojam “homoseksualni brak’ ne postoji u Panami.