Naslovnica Vatikan Doći će dan kada se ideološko uvjerenje da su postkoncilske reforme bile...

Doći će dan kada se ideološko uvjerenje da su postkoncilske reforme bile spektakularan uspjeh više neće uvažavati

517
0

Vjerojatno ne postoji sfera današnjeg života Crkve na koju ideologije ne utječu… Ali sigurno nema nijedne sfere u kojoj je to više slučaj nego u liturgiji. Mnogi ljudi inzistiraju da se na postkoncilsku reformu gleda samo kroz određene ideološke leće. Kroz ove leće promatra se i izvorni liturgijski pokret, koji je bio nadahnut ljudima poput Dom Guérangera i vlč. Romana Guardinija, čije su ideale kasnije izdali, načela uglavnom odbacili i ciljeve nisu ispunili.

Promjene u liturgiji proglašene su krajnjim produktom i ispunjenjem volje Drugog vatikanskog koncila, izražene u konstituciji „Sacrosanctum Conciliumu“, čiji su ideali isto tako iznevjereni, načela uvelike odbačena, a ciljevi ostali neostvareni. Zabrinutost da su znanstvene pretpostavke reforme u najboljem slučaju bile pogrešne, a njezine metode prijevarne, zanemaruju se ili odbacuju. Reforme se proglašavaju spektakularnim pastoralnim uspjehom, dok se crkve, vjerske institucije i škole prazne i zatvaraju, a članstvo u Crkvi naglo pada. A budući da je u samoj naravi ideologije da su oni koji u nju vjeruju,  slijepi i na njezine neuspjehe, oni koji ukazuju na njezine neuspjehe bivaju ili vrijeđani ili utišavani, ili im se nikad ne odgovori na upite.

… Doći će dan kada će ideološko uvjerenje da su postkoncilske reforme bile spektakularan uspjeh, izgubiti nerazumnu fascinaciju koju izaziva u tolikim umovima, posebno među onima koji su je proživjeli, i ostali neprimjereno vezani uz naivni optimizam svoje mladosti. Tada će vrijeđanju, prisilnom utišavanju i potiskivanju doći kraj, i započet će težak proces poštene procjene što je pošlo po zlu i zašto je pošlo krivo, te utvrđivanja što je potrebno učiniti da se to ispravi.

Odlomak iz članka koji je objavljen u New Liturgical Movement, kao odgovor na nedavni papin govor profesorima i studentima Papinskoga liturgijskog kolegija i visokoga učilišta Sant’Anselmo u Rimu.