Naslovnica Svijet Dok čekamo rezultate irskog referenduma – UPDATE

Dok čekamo rezultate irskog referenduma – UPDATE

2525
0

UPDATE– Iako službeni rezultati referenduma neće biti objavljeni do nekih 5 sati poslijepodne, može se već sada s velikom sigurnošću reći da je u Irskoj prevladao glas za istospolni brak.

Kako je u samo jednoj generaciji vjera u Irskoj pala na ovako niske grane tek treba analizirati – činjenica da je toliki broj katolika u zemlji jučer počinio smrtni grijeh je problem s kojim će se Crkva u Irskoj morati suočiti.

A jedna anegdota možda najbolje opisuje stanje vjere u Irskoj: Umirovljeni irski biskup Willie Walsh je nedavno izjavio kako nije uvjeren da postoji život  poslije smrti. Nije bilo nikakve reakcije od irske hijerarhije, a njegovi komentari su prošli gotovo nezapaženo.

Danas (petak), ako su ankete točne, Irska – jednom čvrsto katolička nacija – bi mogla postati prva zemlja na svijetu koja će ratificirati istospolni brak rezultatom slobodnog izbora na referendumu.

Istina je kako ankete rađene u zadnjem času pokazuju jedan trend protiv uvrštavanja istospolnog braka u Ustav zemlje. No javna podrška za gay brak je nevjerojatna (ovdje), i trebala bi se dogoditi drastična promjena u mišljenju kako bi se ovo promijenilo.

Svaka priznata politička stranka u Irskoj, i gotovo svaki značajan političar, podržava glas ‘Za’ istospolni brak na referendumu. Voditelji korporacija, škole, sindikati, mediji: sve velike institucije su dale svoju podršku u kampanji ‘Za’ promjenu definicija braka u Ustavu.

Sve institucije, osim Katoličke crkve. No, katolička hijerarhija, koja se još uvijek oporavlja od katastrofalnog gubitka povjerenja javnosti u posljednjim desetljećima, vrlo oprezno je izbjegavala svaki izravan sukob sa zagovarateljima istospolnog braka. Umjesto izravnog poziva da se na referendumu zaokruži protiv, biskupi su objavili pastoralno pismo sa doista ambivalentnim naslovom: “Brak je važan. Razmislite prije nego što ga promijenite“.

Nakon ove zajedničke poruke, pojedini biskupi su konačno pred sam referendum objavili svoje izjave, u dva navrata: Obje izjave ostavljaju jasan dojam da se biskupi nadaju kako će ljudi glasati protiv referenduma, ali nije bilo jasnih uputa ili smjernica – a kamoli upozorenja ili prijetnji.

Nadbiskup Dublina Diarmuid Martin nije želio komentirati pitanje o stavu onih katolika koji će glasati u korist homoseksualnog “braka”, navodeći preko svog glasnogovornika kako njegova politika nije “reći drugima kako će glasovati“.

Izvor

Ipak, teško mi je povjerovati da će Irski narod izglasati promjenu u svom Ustavu kojom bi se omogućio istospolan brak. Medijska kampanja je bila brutalna, možda i jača nego kod nas budući da su zagovaratelji istospolnog braka primali donacije iz Sjedinjenih Američkih Države u milijunskim iznosima. No u ovakvim slučajevima, baš zbog pritiska javnosti, manji broj anketiranih osoba će javno priznati da se protivi ‘gay braku’, pa su zato ankete u mnogočemu nevjerodostojne.

U svakom slučaju objavit ćemo rezultate referenduma čim budu dostupni, a komentara u narednim dana sigurno neće nedostajati.