Naslovnica Crkva Društvo koje abortira svoju djecu nije spremno za Kristov dolazak

Društvo koje abortira svoju djecu nije spremno za Kristov dolazak

497
0

Kroz “Advent”, što znači “dolazak”, usredotočeni smo na Kristov dolazak u posljednjim vremenima, a zatim na njegov prvi dolazak na Božić. Advent je obilježen radošću zbog dolaska jednog djeteta, ali i snažnim upozorenjem da moramo biti spremni za Njega, kao pojedinci i kao zajednica.

Dakle, ključna tema Adventa je pokajanje

(i radost zbog rođenja jednog djeteta…)

Ivan Krstitelj je pripremio ljude za Kristov dolazak naviještajući pokajanje, pa Crkva priprema svijet za Njegov drugi dolazak na isti način naviještajući i otvarajući put kajanju.

Treće poglavlje Matejeva evanđelja započinje:

U one dane pojavi se Ivan Krstitelj propovijedajući u Judejskoj pustinji: »Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!« Ovo je uistinu onaj o kom proreče Izaija prorok: Glas viče u pustinji: Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze!

Pa nastavlja citirati proroka Izaiju:

“Svaka dolina neka se ispuni, svaka gora i brežuljak neka se slegne! Što je krivudavo, neka se izravna, a hrapavi putovi neka se izglade!” (Luka 3, 5).

Kristovi dolazak približava nas konačnom trijumfu života nad smrću. Priprema za dolazak, dakle, uključuje kajanje za djela smrti, a time i pobačaj. Ne samo pojedinci, već i nacije moraju se pokajati. To pokajanje uključuje življenje s aktivnim poštovanjem prema svakom ljudskom životu i izgradnju društva pravde i dobrodošlice za najugroženije.

“Pripremite put Gospodinu”, koji je Bog pravde. “Svaka će se dolina ispuniti” – doline u kojima ljudi propadaju jer su im prava pogažena, dostojanstvo zaboravljeno i život bačen na periferiju društva. “svaka gora i brežuljak neka se slegne” – brdo oholosti jer smatramo da vlastiti izbor određuje šta je ispravno, a što pogrešno, umjesto da svoje izbore podvrgnemo istini koja je postala vidljiva Kristovim rođenjem.

Promicanje pravde i ljudskih prava ključni je element naše priprave. Društvo koje abortira svoju djecu nije spremno za Kristov dolazak. Pojedinci koji ignoriraju masovne pokolje desetaka milijuna djeca nisu spremni pozdraviti Boga koji je postao malo dijete.

Nisu ni spremni dočekati darove koje dijete donosi. Dočekati Krista znači primiti onoga koji naučava Evanđelje, uspostavlja njegovu Crkvu, donosi nam Euharistiju i ostale sakramente. Neki žele Krista dočekati samo tako što će pozdraviti dijete, ali ne i ostati dovoljno dugo da bi čuli što im ima reći ili primiti ono što donosi.

Adventsko pokajanje znači da moramo otvoriti božićne darove: prihvatiti učenje Crkve koje je novorođeno dijete utemeljilo kao odrasla osoba, koristiti sakrament pokore kako bi primili njegov oproštaj, prihvatiti milost koja nam omogućuje da se pokajemo za grijehe, primimo ga vjerno u Euharistiji, i dopustomo mu da On djeluje kroz nas kako bi izgradio društvo pravde i kulture života.

Izvor