Naslovnica Crkva Duhovni boj

Duhovni boj

3976
0

Prošli vikend smo razmatrali o proslavljenoj Kristovoj Crkvi a danas, potaknuti histerijom oko referenduma, o putujućoj odnosno vojujućoj Crkvi na zemlji. Donosimo odlomak iz knjige Duhovni boj Lorenza Scupolia.

Kristov vojnik treba odmah rano ujutro sići na bojno polje


Tek što se probudiš, prva stvar koju trebaju promotriti tvoje nutarnje oči jest da se vidiš unutar jednoga zatvorenog polja ovim zakonom: tko se tu ne bori ostaje zauvijek mrtav.

U tom polju zamislit ćeš da vidiš ispred sebe, s jedne strane, onog neprijatelja ono svoje ružno nagnuće koje si već prepoznala kako bi ih porazila, ali koji su naoružani kako bi te ranili i usmrtili; s desne strane zamisli svojega Vođu- pobjednika Isusa Krista – s njegovom presvetom Majkom Djevicom, zajedno s njenim ljubljenim zaručnikom Josipom, s mnogim četama anđela i svetaca i osobito sa sv. Mihovilom arkanđelom; s lijeve strane, potom, zamisli da vidiš đavla paklenoga s njegovom vojskom s ciljem da potakne tvoju strast, potičući te da na nju pristaneš.

U takvu polju učinit će ti se kao da čuješ glas, možda tvoga anđela čuvara, koji ti kaže ovo: „Ti se danas moraš boriti protiv ovoga i protiv drugih svojih neprijatelja. Neka se ne prestraši tvoje srce jer je naš Gospodin i tvoj Vođa ovdje s tobom sa svim ovim slavnim četama: on će se boriti protiv tvojih neprijatelja te neće dopustiti da te nadvladaju u snazi i sposobnosti“ (usp. Pnz 20,3-4). Stoj čvrsta, učini si nasilje i podnosi muku dok si činiš nasilje. U intimnosti srca često viči i zazivaj svoga Gospodina, Djevicu Mariju i sve svete te ćeš bez sumnje postići pobjedu. Ako si mlaka, zapriječena svojim lošim navikama te ako su tvoji neprijatelji brojni i moćni, još su brojnije pomoći od onog tko te je stvorio i otkupio; preko svakog načina i bez usporedbe najjači je tvoj Bog koji više želi da se ti spasiš, nego tvoj neprijatelj da propadneš. Bori se, dakle, i neka ti ne bude žao što trpiš jer iz napora, iz nasilja protiv tvojih ružnih nagnuća i iz muke koja se osjeća zbog ružnih navika rađaju se pobjeda i i veliko blago s kojim se kupuje kraljevstvo nebesko te se duša sjedinjuje zauvijek s Bogom.

U ime Gospodinovo počet ćeš se boriti s oružjem nepouzdanja u samu sebe i pouzdanja u Boga, s molitvom i s vježbom zazivajući na boj onog neprijatelja i ono tvoje nagnuće koje si, prema gornjem redu, naumila pobijediti sad s otporom, sad s mržnjom, a sad s činima suprotne kreposti smrtno ih ranjavajući sve više i više kako bi se svidjela svome Gospodinu koji s čitavom svojom pobjedničkom Crkvom gleda tvoju borbu. Iznova ti kažem da ti ne smije biti žao što se boriš ako razmotriš dužnost koju svi imamo: da služimo i da se svidimo Bogu, i nužnost borbe budući da se iz ove borbe ne može pobjeći neozlijeđen i živ. Kažem ti još više: kada bi ti kao pobunjenik htjela pobjeći od Boga i predati se svijetu i ugodama tijela, uprkos tome nužno ti je boriti se protiv tolikih protivština tako da će ti se puno puta čelo oznojiti te će ti srce biti probodeno smrtnim tjeskobama.
U ovoj točci razmotri koja bi ludost bila podnijeti onaj napor i one muke koje u vječnosti donose još veće napore i muke zajedno sa smrću bez kraja ako bi ti pobjegla od one muke koja nas, nakon što brzo završi, sjedinjuje u vječnom i beskonačnom blaženom životu gdje ćemo zauvijek uživati našega Boga.