Naslovnica Društvo Duhovnici u državnim školama

Duhovnici u državnim školama

937
0

Stižu nam zanimljive vijesti iz Australije gdje vladajuća Liberalna stranka (liberalna u klasičnom smislu riječi, odnosno konzervativna stranka) ovih dana raspravlja o financiranju school chaplaincy scheme, odnosno želi uvesti neku vrstu duhovne pomoći pod ekskluzivnom ingerencijom Crkve u sve državne škole. Predsjednik vlade Tony Abbott čvrsto stoji iza ove inicijative te je čak odlučio zaobići odluku Vrhovnog suda koji se protivi direktnom načinu financiranja, pa će lokalne samouprave dijeliti novčana sredstava, više od 244 milijuna dolara, vjerskim institucijama koje će onda pomoći u zapošljavanju ‘duhovnika’.

Možemo samo zamisliti kakva bi bila reakcija u Hrvatskoj da neka naša buduća Vlada planira nešto slično uvesti u naše školstvo. Ne bi bilo kraja optužbama za ‘talibanizaciju’ društva od strane Katoličke Crkve i patetičnih komentara o nazadovanju države, a pogotovo obrazovanja. Australija, s druge strane, slovi kao moderna i napredna država, a Abbott je glatko pobijedio na posljednjim parlamentarnim izborima uz politiku koja se izrazito protivi istospolnom braku. Zanimljivo je da se čak i oporba, to jest radnička stranka (klasična ljevica) ne protivi ovoj vladinoj inicijativi, samo što bi oni dopustili samoj školi da izabere hoće li zaposliti ‘crkvenu’ osobu ili laika- socijalnog radnika. Političari su izgleda shvatili kako školska djeca trebaju i duhovne savjete, pa makar bila upisana i u državne škole (Australija inače ima veliki broj tzv. privatnih osnovnih i srednjih škola kojima upravljaju vjerske institucije, a sam Tony Abbott je pohađao elitni Isusovački koledž u Sydney-u). Naime, broj samoubojstva među maloljetnim osobama je u stalnom porastu, a probleme s drogom i drugim porocima ne treba ni spominjati.

Jedino se ‘zelena’ stranka u potpunosti protivi ovakvoj inicijativi sa standardnom retorikom o potrebi odvajanja Države od Crkve. Ova socijalistička demagogija ‘zelene’ stranke u parlamentu je u stvari nešto na što ćemo se i mi morati naviknuti kada stranka poput Orah-a uđe u naš Sabor jer u Europi, kao i u Australiji, socijalistička narav ‘zelene’ stranke je daleko ekstremnija od one socijaldemokratske.