Naslovnica Crkva Duhovnost Sv. Ignacija vodi Crkvu

Duhovnost Sv. Ignacija vodi Crkvu

1523
0

Prema ocu Fericu Lombardiu, ravnatelju Tiskovnog ureda Svete Stolice, postoji ‘jaka veza’ između pape Franje kao sina duhovnog učitelja sv. Ignacija iz Loyole i njegove uloge kao vođe Katoličke Crkve. Prenosimo sažetak intervjua koji je otac Lombardi dao za Radio Vatikan.

lombardi

Odreknuće Benedikta XVI., i izbor pape Franje. Ova je, 2013. godina, doista bila izvanredna za život Crkve. Krenuvši upravo od te proročke geste pape Benedikta, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, pater Federico Lombardi, za našu se radijsku postaju osvrnuo na te važne događaje u godini koja je pri kraju.

Ta je odluka obilježila ovu godinu, a bit će vrlo važna i za sljedeća razdoblja Crkve. Mislim da će to utjecati i na buduća papinstva. Time je otvoren put, možemo reći, mogućnost koja je, kako je Benedikt XVI. dobro rekao upravo u svojim razlozima odreknuća, povezana i s našim vremenom u kojemu živimo. Njegova se odluka, dakle, ne odnosi toliko na njegovo osobno stanje, koliko na položaj u vremenu u kojemu živimo, s mnoštvom problema koje nam ono nameće. Papa je to vidio vrlo bistro i ponizno, upravo kako bi dao mogućnost vodstva Crkve, kako je on rekao, s novom snagom – napomenuo je pater Lombardi, te dodao – A upravo se to dogodilo, i to na vrlo dojmljiv i neočekivan način.
Mislim da je odgovorio na velika očekivanja cijeloga čovječanstva – rekao je potom pater Lombardi, osvrćući se na prvih devet mjeseci papinstva pape Franje. A ta su očekivanja – dodao je – potreba i želja ljubavi, praštanja, iskrenih odnosa, bližnjega koji pruža utjehu i ohrabrenje. Tako je dotaknuo najdublje žice ljudske osjećajnosti i osobnosti općenito, jer je na taj način uistinu djelovao na svim kontinentima, u svim zemljama, u svim različitim situacijama u životu muškaraca i ženâ našega doba.

Vjerujem da je jednostavno tumačenje ono najvjerodostojnije – primijetio je potom pater Lombardi te objasnio – odnosno, papa je Franjo navještaj usredotočio na Božju ljubav, na Njegovo milosrđe, na Njegovu blizinu svakom čovjeku, na Njegovu želju za dobrim i spasenjem svih Njegovih stvorenja. Ljudi su to shvatili, među ostalim i zbog djelotvornosti gesta i jednostavnih riječi kojima je to izraženo. Papa uistinu prenosi ljubav Boga Oca prema svim njegovim stvorenjima – istaknuo je ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice.

Na novinarov upit o očekivanjima za sljedeću godinu, misleći i na važne sastanke Vijeća osmorice kardinala, pater je Lombardi kazao kako vjeruje da možemo očekivati, i nadati se, da će se taj snažni poticaj na obnovu, na djelotvornost navještaja kršćanske poruke, koje je uputio papa Franjo, proširiti u Crkvi. (…) Ono što papa Franjo smatra reformom jest to da oruđe i strukture budu primjerenije poslanju Crkve.

Poslanju Crkve – dodao je – koje je navještaj Evanđelja, i to sve do krajnjih granica ovoga svijeta, na periferijama, o kojima on toliko govori, u odnosu na siromašne, na ljude kojima je najviše potrebna bliska Gospodinova ljubav i svjedočanstvo Boga. Stoga se možemo nadati da će Vijeće osmorice kardinala, kao i druga mišljenja, to postići – napomenuo je pater Lombardi te dodao da je Sveti Otac pokrenuo više vijećâ i različita povjerenstvâ, kako bi svjedočenje strukturâ učinio transparentnijima i djelotvornijima, pa i što se tiče Vatikana i njegovih administrativnih struktura. Međutim, pravi je problem u odnosu između duha i njegova oruđa, odnosno strukturâ i organizacijâ.
Osvrnuvši se potom na činjenicu da je papa Franjo prvi papa u povijesti koji dolazi iz Družbe Isusove, pater je Lombardi kazao da uočava vrlo veliki sklad između Papine duhovnosti i njegova načina vođenja Crkve, i ignacijevske duhovnosti. I to posebno – objasnio je – u smislu da smo na putu, da hodimo, tražeći i pronalazeći svakoga dana Božju volju, kako bismo Mu bolje služili, te kako bismo najdublje upoznali Božju ljubav, te u svoj život prenijeli taj duboki odnos ljubavi između Boga i čovjeka, i među ljudima uzajamno.

Papa je Franjo velikom snagom potaknuo Crkvu na hod, i to je učinio svojim primjerom, svojim zauzimanjem, te brojnim porukama i pothvatima – primijetio je pater Lombardi te istaknuo da se imamo pokrenuti, obratiti, trebamo prihvatiti Božja iznenađenja koja nam čini u našem životu, te shvatiti na što nas poziva, također kroz različite prilike i stvarnosti u kojima se nalazimo. Mislim stoga da je jedan od duhovno najizraženijih vidika ovoga papinstva smisao Crkve koja se pokreće, koja hodi, koja je hodočasnica u obavljanju svojega poslanja – rekao je na kraju pater Lombardi.

Izvor : Radio Vatikana