Naslovnica Crkva Dva biskupa, dva mišljenja i samo jedan Codex iuris canonici

Dva biskupa, dva mišljenja i samo jedan Codex iuris canonici

572
0

Mada su dva biskupa Illinoisa ujedinjena u svom snažnom protivljenju novom zakonu o abortusu, razlikuju se po pitanju zabrane primanja sv. Pričesti za katoličke političare koji su zagovarali donošenje zakona. Jedan je za, drugi protiv zabrane.

Biskup Thomas Paprocki osjetio je odgovornost izdavanja dekreta kojim bi se zakonodavcima u američkoj saveznoj državi Illinois zabranilo primanje Svete pričesti, nakon što su nedavno donijeli radikalan zakon o pobačaju – i to radi duša samih zakonodavaca i zbog sablazni koju su stvorili.

Skandal bi bio još gori ako bi vjernici mislili da biskupi nisu poduzeli nikakve mjere za rješavanje situacije, izjavio je biskup Paprocki u intervjuu za LifeSiteNews.

Zakon o reproduktivnom zdravlju u Illinoisu (Zakon o Senatu 25), kojeg je nedavno potpisao guverner J.B. Pritzker, priznaje pobačaj kao “temeljno pravo” i nalaže da osiguravajuća društva pokrivaju pobačaje.

“Kao pastir Crkve, zabrinut sam za spasenje njihovih duša”, rekao je Paprocki o zakonodavcima, “kao i za spas onih duša koje promatraju njihove postupke i koje su time sablažnjene.”

Kardinal Cupich, međutim, koji je ujedno i nadbiskup Chicaga, dakle puno važniji prelat u hijerarhiji od Paprockia, izjavio je da misli kako bi bilo “kontraproduktivno” uskratiti Svetu pričest u njegovoj nadbiskupiji političarima koji su se zalagali za ovaj zakon.

“Mislim da bi bilo kontraproduktivno nametati sankcije, jednostavno zato što ne mijenjaju ničije mišljenje, no to ne umanjuje činjenicu da se izabrani dužnosnik mora nositi s Božjim sudom, a ne samo sa sudom lokalnog biskupa. Mislim da je to mnogo moćnije”, rekao je Cupich za CNA.

“Uvijek sam smatrao da je glavna dužnost biskupa podučavati, a ja ću to i dalje činiti.

S druge strane, biskup Paprocki je u svojoj uredbi citirao Zakonik kanonskog prava, posebno kanone 915 i 916. Kanon 916. zabranjuje katolicima koji su svjesno počinili smrtni grijeh primanje Pričesti bez prethodne ispovijedi i pokajanja za grijehe. Kanon 915. jasno kazuje da javne osobe koje uporno ustraju u očitom teškom grijehu ne mogu primati sakramente.

“Kršćani nisu pokušali pobjeći negdje gdje bi svi mogli biti na okupu, i pri tom ne biti okruženi poganskom kulturom. Ono što su učinili bilo je da su ostali u toj kulturi, ali su je pokušali transformirati. Ili su zapravo rekli ‘Živjet ćemo drugačije. Živjet ćemo po našim kršćanskim vrijednostima.”

Paprocki, koji je sam kanonski pravnik, svjestan je značaja svog postupka ali i toga da je učenje o abortusu jasno.

“Učenje o tome je jasno i dosljedno kroz stoljetnu povijest Crkve”, rekao je Paprocki, “tako da bi svaki političar trebao znati da je njegovo glasovanje za promicanje pobačaja teški grijeh i da nakon toga ne bi trebali ići na Svetu Pričest dok nisu pomireni s Crkvom.”
Kardinal Cupich ipak ima drugačiju perspektivu pa naglašava da “razgovara s njima, i tako će biti i dalje. Moramo“.

Referirajući na rane kršćane koji su živjeli u Rimskom Carstvu, Paprocki je rekao da “kršćani nisu pokušali pobjeći negdje gdje bi svi mogli biti na okupu, i pri tom ne biti okruženi poganskom kulturom. Ono što su učinili bilo je da su ostali u toj kulturi, ali su je pokušali transformirati. Ili su zapravo rekli ‘Živjet ćemo drugačije. Živjet ćemo po našim kršćanskim vrijednostima.”

Izvor