Naslovnica Crkva ENCIKLIKA NA ČEKANJU

ENCIKLIKA NA ČEKANJU

427
0

Već je prošlo dva tjedna od kada je objavljena papa Franjina prva enciklika Lumen Fidei, odnosno Svijetlo vjere. Objavljena u vrijeme Godine vjere, ova enciklika je zanimljiva zbog same činjenica što je prva za vrijeme pontifikata papa Franje, a još više što je velikim dijelom zadnji tekst koji ćemo imati priliku čitati od pape emeritusa Benedikta XVI. Jedini problem je što ovo papino pismo još uvijek nije dostupno Hrvatima na hrvatskom jeziku! U današnja doba interneta i informacijske revolucije netko bi pomislio da će vjernici imati mogućnost doći do ovako važnog dokumenta u što kraćem roku. Očito je da se Hrvatskoj Biskupskoj Konferenciji, ili Kaptolu, ili tko već odlučuje o ovim stvarima, ne žuri.
U kratkom razgovoru s uredništvom Kršćanske sadašnjosti, doznali smo jedino da se radi na tome i da bi prijevod trebao biti gotov do kraja mjeseca??? Na pitanje hoće li biti dostupan na internetu nisu se baš jasno očitovali. Na službenim vatikanskim stranicama enciklika je bila dostupna na svim glavnim svjetskim jezicima još od prvog dana objavljivanja, pa mi nije zašto se toliko mora čekati na službeni hrvatski prijevod? Sam tekst nije tako dugačak niti tako kompliciran da se to nije moglo, vjerujem, srediti u par dana. Sam sam ga mogao tri puta prevesti do sad. (Napominjem da je Vatikan zadržao autorska prava na tekst pa ne dozvoljava neslužbenu distribuciju.)
Bojim se da je jednostavno riječ o staromodnom razmišljanju i usporenosti naših crkvenih vođa koji nikako da se počnu odnositi prema javnosti ne toliko na moderan način, koliko na način koji čovjek očekuje od ovako važne institucije. Samo za primjer, Crkva danas traži ispriku od premijera zbog optužbi da je ona 20 godina štitila zločince, i taj zahtjev je razumljiv i očekivan. Jedini problem je što je to Zoran Milanović izjavio 26. lipnja, dakle prije tri tjedna! Zašto je našim biskupima trebalo tako dugo da zatraže formalnu ispriku od predsjednika vlade? Ako već namjeravaju ući u javni diskurs s predstavnicima vlade onda malo profesionalnosti u ovom poslu ne bi škodilo. Kako prema Vladi, tako prema medijima a onda i svojim vjernicima.