Naslovnica Društvo EU i Facebook na putu prema totalitarizmu

EU i Facebook na putu prema totalitarizmu

1277
0

Foto: voicesofliberty

U dogovoru s Europskom unijom, vodeće svjetske tvrtke na područja društvenih medija, pa i interneta uopće, su se odlučile ujediniti u borbi protiv sloboda govora, odnosno kane zabraniti svaku vrstu, po njihovoj procjeni, objavljenog “govora mržnje”, uključujući i “homofobiju”.

Konzervativci upozoravaju da se dogovor ne temelji na zakonu i može se lako koristiti za suzbijanje politički ‘nekorektnih’ stavova o muslimanskoj imigraciji, pobačaju ili politici LGBTQ aktivista.

Virginia Coda Nunziante, predsjednica Udruge za obranu obitelji, izjavila je za LifeSiteNews: “Ono što je sigurno je da skoro sva izopačenost i korupcija običaja u Europi dolazi iz središte EU-a: Čini se da je to i konačni cilj ove institucije.

Agenda Europe, kršćanski portal je izjavio kako očito: “Po njihovom svjetonazoru, podsjećanje da pobačaj znači ubojstvo ljudskog bića, ili da je brak moguć samo između dvije osobe različitog spola, može biti ‘uvrjedljiv’ za ubojice nerođene djece i sodomite, pa stoga oni moraju biti zaštićeni od takvih jednostavnih, ali neugodnih istina.

Sporazum je rad Europske komisije, izvršnog tijela EU-a koje se sastoji od jednog namještenika iz svake države članice. 31. svibnja 2016. godine su objavili kako su u suradnji s američkim tvrtkama Facebook, Twitter, Google i Microsoft došli do zajedničkog zaključka oko uvođenja “kodeksa ponašanja koji bi ih obavezao na borbu protiv širenja ilegalnog govora mržnje na internetu u Europi.

Facebook, YouTube, Twitter i Microsoft obvezali su se da će pregledati većinu prijava vezanih uz nelegalni govor mržnje na njihovim platformama u roku od 24 sata i reagirati tako što će ukloniti sporni sadržaj ili onemogućiti pristup istom, pod uvjetom da su prijave precizne i utemeljene. Njihovi uvjeti korištenja i smjernice za zajednicu morat će jasno zabraniti mržnju i poticanje na nasilje.

Kodeks, temeljen na zakonu iz 2008. godine, opisuje nelegalni sadržaj ove vrste kao ‘svako ponašanje koje javno potiče na nasilje ili mržnju usmjerene na skupine osoba ili pripadnike takvih skupina određenih referencom na rasu, boju kože, vjeroispovjest, naslijeđe te nacionalnu ili etničku pripadnost‘.

Prilikom prihvaćanja kodeksa navedene tvrtke su ovaj čin opravdale navodno “jezivim učinkom na demokratsku raspravu na platformama online” jer “govor mržnje ima negativni učinak ne samo na pojedince, već i na one koji govore u ime slobode, tolerancije, nediskriminacije u našim otvorenim društvima“.

Međutim, “Pravi cilj ovoga“, izjavili su na Agenda Europeje stvaranje pseudo-zakonodavnih izgovora za IT tvrtke koje bi cenzurirale sadržaje na internetu. Ovaj dogovor im daje mogućnost da kažu: ‘Mi samo slijedimo EU pravila ponašanja o govoru mržnje.

Kodeks ponašanje obvezuje poduzeća koja se bave društvenim mrežama da, kao prvo, pozivaju posebne interesne skupine koje bi preuzele ulogu “pouzdanih istražitelja” koji bi u što kraćem roku identificirali uvredljive komentare na njihovim stranicama; te drugo, s istom brzinom, uklanjali govor mržnje u roku od 24 sata. U trećoj fazi bi osposobili vlastite kadrove za tu zadaću; a posljednja točka je promovirati nešto što nazivaju “nezavisnom kontra-pričom” na njihovim web stranicama.

Potpisivanje kodeksa ponašanja je revoltiralo i predstavnike skupina koje se bore za prava online, među kojima su organizacije European Digital Rights i Access Now. Nemaju povjerenja u kodeks jer su bile isključene iz procesa njegovog nastajanja (što je trenutno pod istragom europskih regulatora) i uvjerene su kako ne štiti pravo na slobodu govora te kako će obesnažiti presudu Europskog suda za ljudska prava vezanu uz slobodu govora.

A britanska zastupnica u Europskom parlamentu Janice Atkinson izjavila je za Breitbart London da je ovo “kao iz djela Orwella … Već smo suočeni s praksom da Facebook cenzurira tzv. desničarske komentare.” Upozorila je kako bi se bilo koji istočnoeuropski konzervativac, koji vjeruje da u njegovu u zemlju dolazi previše imigranata iz muslimanskih zemalja, mogao suočiti s cenzurom od strane društvenih medija. “To je zastrašujući put do totalitarizma.

Glasnogovornica Independence Party u Ujedinjenom Kraljevstvu i zastupnica u Europskom parlamentu Diane James, je također izjavila da: “Taj zakon je toliko nejasan da ne samo što želi obuzdati govor mržnje, već slobodu govora uopće.” James je dodala da Europska unija ulazi u igru daleko izvan svoje izvorne namjene kao zajedničkog tržišta. “Ona sada želi odlučivati i kompromitirati naše građanske i osobne slobode, što je neprihvatljivo za jedan slobodan narod.

Izvor 1; Izvor 2