Naslovnica Politika Europska komisija odbacila inicijativu Jedan od nas

Europska komisija odbacila inicijativu Jedan od nas

982
0

Unatoč žaljenja kardinala Marxa, predsjednika Komisije biskupskih konferencija Europske Unije, na rezultate nedavnih izbora za Europski parlament, možemo se samo nadati da će socijalisti izgubiti vlast u Komisiji i da će kakva takva demo- kršćanska opcija prevladati u Brussels-u.

Europska komisija odbacila je građansku ‘pro-life’ inicijativu “Jedan od nas”, kojom se tražila zabrana financiranja iz sredstava EU za istraživanje i druge aktivnosti koje uništavaju ljudske embrije.

Vodstvo glavnog odbora Jedan od nas je izrazilo “duboko razočarenje ” odlukom, koju je opisala kao “veto” koje je “u suprotnosti s etičkim i demokratskim zahtjevima građana“.

Takav veto je nelegitiman i antidemokratski budući da politički, jedino tijelo koje može dati presudu o sadržaju inicijative je Europski parlament, a ne komisija“, rekli su jučer iz glavnog odbora.

Inače, cijeli proces inicijative građana je “besmislen”.

Komisija želi nastaviti financiranje ne- etičke i zastarjele biotehnološke prakse, kao i pobačaja u zemljama u razvoju, uključujući zemlje u kojima je to zabranjeno kaznenim pravom“, ističu iz glavnog odbora.

Dana 28. svibnja, što je ujedno posljednji radni danu u ovom sastavu, Komisija je odlučila ne podnijeti zakonski prijedlog, smatrajući da je postojeći okvir financiranja “prikladan”.

Građanske inicijative su osmišljene kako bi se omogućilo građanima EU odluka o uvođenju predloženih zakona u Europski parlament.

Da bi uopće dobila saslušanje od strane komisije, inicijativa mora sakupiti milijun potpisa od građana EU i minimalni broj potpisa iz barem sedam od 27 zemalja članica u roku od godinu od kada je inicijativa pokrenuta.

Inicijativa Jedan od nas je peticijom skupila milijun potpisa još početkom rujna 2013., gotovo dva puna mjeseca prije zadanog roka, s dovoljnim brojem potpisa sakupljenim u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Litvi, Nizozemskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, i Španjolska.

(Izvor: Catholic News Agency)