Naslovnica Politika Europska komisija prijeti sankcijama kako bi nametnula LGBT politiku

Europska komisija prijeti sankcijama kako bi nametnula LGBT politiku

825
0

Europska komisija namjerava pokrenuti cijeli niz mjera kako bi nametnula jednolikost politika prema LGBT zajednici u cijeloj Europskoj uniji, uključujući i prijetnju sankcijama.

Moćna Europska komisija najavila je da do 2021. godine u EU zakonodavstvo, kao kaznena djela, želi unijeti „govor mržnje„ i „zločine iz mržnje” te do 2022. nametnuti uzajamno priznavanje „duginih obitelji” u cijeloj Europskoj uniji.

Europska komisija objavila je to u svojoj prvoj, na razini EU, strategiji za lezbijsku, homoseksualnu, biseksualnu, transseksualnu, nebinarnu, interseksualnu i queer (LGBTIQ) jednakost.

Uz obećanje da će se „zločini iz mržnje“ i „dugine obitelji“ zakonski regulirati, strategija postavlja opsežni skup mjera društvenog inženjeringa za nametanje jedinstvenih LGBTIQ politika u cijeloj Europskoj uniji. Također, obećava se pojačanje napora EU-a za diplomatsku i inozemnu pomoć u promicanju politika LGBTIQ zajednica širom svijeta.

Strategija obuhvaća zdravstvo, obrazovanje, kulturu, šport, medicinska i društvena istraživanja, brak, internetsku regulaciju „govora mržnje”, zapošljavanje i druga područja politike. Primarni cilj strategije su Poljska, Mađarska i druge istočnoeuropske zemlje koje imaju socijalno konzervativne zakone i ne priznaju homoseksualni ‘brak’.

Predsjednica EU komisije, Ursula von der Leyen, nove je mjere najavila na obraćanju o stanju u Uniji u Europskom parlamentu prošlog mjeseca. „Zone bez pripadnika LGBTIQ skupina, zone su bez čovječnosti. A njima nije mjesto u našoj Uniji ”, poručila je EU parlamentarcima. Napadala je općinske rezolucije u Poljskoj kako bi zaštitila obitelj i djecu od rodne ideologije.

Povjerenica EU za ravnopravnost spolova, Helena Dalli, rekla je da će Komisija „u potpunosti iskoristiti alate koji joj stoje na raspolaganju” za provođenje LGBTIQ jednakosti u cijelome svijetu.

„Ciljane akcije kombinirat će se s poboljšanom integracijom ravnopravnosti”, dodala je. Dalli je ovog ljeta uvela sankcije Poljskoj zbog općinskih rezolucija protiv rodne ideologije.

Većina promjena, predloženih u Strategiji, ne bi zahtijevala nove propise. Povjerenstvo strategiju opisuje kao „interseksualnu”, tj. LGBTIQ pitanja integrirat će u postojeće EU zakone za rješavanje pitanja rasizma i rodne ravnopravnosti.

Oni će iskoristiti financiranje koje Europska komisija osigurava državama članicama kroz postojeće programe i direktive EU, odnosno koje se temelji na EU direktivi o ravnopravnosti spolova koja je zahtijevala nediskriminaciju na temelju LGBTIQ statusa u zapošljavanju i sposobnosti pojedinaca da promijene svoj spol.

Jedna od inicijativa koja bi mogla biti pogođena je inicijativa EU za vladavinu prava. Nediskriminacija bi spadala u njezinu nadležnost. Poljska i Mađarska nedavno su stavile veto na proračun EU-a, uključujući zajednički europski dug do 2 bilijuna američkih dolara za pomoć COVID-19, jer bi EU komisija mogla odrediti uvjete za fondove temeljene na inicijativi vladavine prava Europske unije.

Prema analizi strategije talijanskog pravnog think tanka, Centro Studi Livatino, ciljevi i radnje u strategiji „radikalno odstupaju od ograničene nadležnosti tijela Europske unije”. Strategija je opisana kao prisilna taktika koja iskorištava pandemiju COVID-19 za promicanje politike LGBT zajednice.

„To je nelegitimni upad u isključivu sferu suvereniteta država članica EU”, zaključuje se u analizi.

Europska komisija negira tvrdnje da je strategija pretjerana. U priopćenju o novoj strategiji navedeno je da su područja politike povezana s poboljšanjem LGBTIQ ravnopravnosti, samo „prvenstveno” nacionalne odgovornosti. „EU ima važnu ulogu u pružanju smjernica za politiku, koordiniranju djelovanja država članica, praćenju provedbe i napretka, pružanju podrške putem fondova EU i promicanju razmjene dobrih praksi između država članica”, navodi se u priopćenju.

Izvor