Naslovnica Vatikan “Evanđelje po obitelji”- kardinal Pell u obrani braka

“Evanđelje po obitelji”- kardinal Pell u obrani braka

1932
0
Pomalo u sjeni nove knjige pet kardinala s ciljem obrane crkvenog učenja o nerazrješivosti braka, koja je uoči nadolazeće Sinode o obitelji podiglo prilične buke, i kardinal George Pell je pisao predgovor za novu knjigu s istom namjerom, to jest kao odgovor na izlaganje kardinala Kaspera o mogućnosti primanja svete pričesti vjernicima koji žive u grješnoj zajednici.

Sa portala Catholic News Service prenosimo:

U knjizi koja izlazi neposredno prije listopadske izvanredne Sinode biskupa o obitelji, kardinal George Pell isključuje predložene izmjene crkvenog učenja koje bi omogućile razvedenima i civilno ponovno vjenčanim katolicima primanje sakramenta pričesti.

Nauk i pastoralna praksa ne mogu biti kontradiktorni“- piše kardinal Pell, bivši nadbiskup Sydneya, koji sada služi kao prefekt Tajništva za gospodarstvo. “Nerazrješivost braka se ne može održati dopuštajući ‘ponovno ožanjenima’ primanje pričesti.

Kardinal poziva na jasan iskaz tradicionalnog učenja, kako bi se izbjegli rasprostranjeni protesti poput onih koji su dočekali papu Pavla VI. kada je potvrdio katolički nauk protiv kontracepcije 1968. –e godine.

Što prije oni ranjeni, mlaki, i autsajderi, shvate kako su značajne doktrinarne i pastoralne promjene nemoguće, to će manje biti neočekivanih i neugodnih razočaranja i ljutnje (koja uvijek slijede potvrdu nauka)“- piše kardinal, koji će sudjelovati na sinodi.

Mogućnost primanja pričesti za razvedene i civilno ponovno vjenčane katolike će zasigurno biti glavna tema razgovora, unutar i izvan dvorane sinode, tijekom okupljanja od 5. do 19. listopada. Prema crkvenom učenju, katolici koji se žene bez poništenja prvotnog braka mogu primiti pričest samo ako se suzdrže od seksualnih odnosa, odnosno žive sa svojim novim partnerima “kao brat i sestra”.

Papa Franjo je rekao da ovakva situacija katolika ilustrira opću potrebu za milosrđem danas u Crkvi. U veljači se na Papin poziv, njemački kardinal Walter Kasper obratio svjetskim kardinalima u Vatikanu iznijevši argumente koji bi omogućili nekim katolicima u takvim teškoćama primanje pričesti.

Izjave kardinala Pella pojavljuju se u “Evanđelju po obitelji” (The Gospel of the Family) knjizi koja je ustvari podulji odgovor na prijedlog kardinala Kaspera, izdanog također u formatu knjige pod istim naslovom.

Uljudna, informirana i stroga rasprava, doista rasprava, potrebna je, pogotovo u nadolazećim mjesecima, za obranu kršćanske i katoličke tradicije monogamnog, neraskidivog braka”, piše kardinal Pell.

No, naglasak na pitanju pričesti za razvedene i ponovno oženjene, ukazuje on, je “kontraproduktivna i uzaludna potraga za kratkoročnom utjehom“.

Zdrave zajednice ne troše većinu svoje energije na periferna pitanja i, na žalost, broj rastavljenih i ponovno oženjenih katolika koji osjećaju da bi im trebalo dopustiti primanje svete pričesti je doista vrlo mali.”- piše kardinal.

“Pritisci za ovakve promjene dolaze uglavnom iz nekih europskih Crkava, gdje je pohađanje crkve nisko, a sve veći broj razvedenih ne odabire ponovni brak”, piše on.

I dalje: “Ovo pitanje i prijatelji i neprijatelji katoličke tradicije vide kao simbol- nagradu u sukobu između onoga što je preostalo od kršćanstva u Europi i agresivnog neo-poganstva. Svaki protivnik kršćanstva želi da Crkva kapitulira po ovom pitanju.

Kardinal Pell priznaje da je krepost milosrđa, čiju su važnost naglasili i papa Franjo i kardinal Kasper “ključna kada govorimo o braku i spolnosti, praštanju i pričesti“.

No, kardinal također naglašava “temeljne veze između milosrđa i vjernosti, između istine i milosti“.

Isus nije osudio preljubnicu kojoj je prijetila smrt kamenovanjem, ali joj nije ni rekao da nastavi nepromijenjeno sa svojim dijelom“, piše kardinal.On joj je rekao ˈIdi i ne griješi višeˈ“.