Naslovnica Video Film- Catholics (1973.)

Film- Catholics (1973.)

1989
0

Ovih dana mi je pod ruku došla knjižica Dirnut Bogom isusovca Anthony de Mella. De Mello mi je ostao u dobrom sjećanju još iz brucoških dana- njegove knjige Poziv na ljubav i Molitva žabe su dosta utjecale na moje prijatelje i mene i na našu želju da i sami napravimo prve korake u svijet duhovnih vježbi. Sreća pa se sve to odvijalo pod budnim okom naših profesora isusovaca na Jordanovcu i pod vodstvom našeg duhovnika p. Bilića jer tko zna gdje bi zalutali. S godinama sam na de Mella zaboravila (ipak je to bila prva godina faksa) i počela čitati neke ozbiljnije knjige.

I tako, da ne duljim, počela sam čitati de Mellovu Dirnut Bogom i uspjela doći do trećeg poglavlja- Raspoloženje na početku duhovnih vježbi i shvatila da je moje raspoloženje sve lošije– zbog knjige. Naime, počele su me sve više smetati de Mellove priče i usporedbe iz budizma i hinduizma. Isprva se na to nisam htjela obazirati jer nisam htjela biti ‘kockasta’ tj. zatvorena, a moram priznati i da sam bila dirnuta nekim rečenicama pa sam odlučila nastaviti s čitanjem. Rekla sam sebi- ma sad će sigurno prijeći na primjere naših svetaca. Ovako piše zbog kulture iz koje je potekao….itd. itd.

Ali, što je išlo dalje činilo mi se sve gore; svećenik, isusovac je svako malo davao primjere iz hinduizma i budizma, hvaleći se kako je i sam meditirao u budističkom hramu. I sjetim se- pa ovu knjigu (tada još u rukopisu s duhovnih vježbi) je kardinal Ratzinger stavio na indeks! Kako se dogodilo da je 2000. ipak tiskana kod nas nije mi jasno. Knjigu sam zatvorila, ali se nisam mogla oteti dojmu da mi je situacija nekako poznata: katolički svećenik, meditacija, budizam, otvorenost za sve….

I onda mi sine! Podsjetilo me na film koji sam gledala prije par godina o mladom svećeniku koji dolazi na jedan otok kako bi istražio neobično ponašanje starih redovnika. Dakle, u bliskoj budućnosti Katolička Crkva se pridružila ostalim zapadnim religijama u jednom ekumenskom i međureligijskom pokretu, tako da se mnogo od izvorne poruke Evanđelja izgubilo. Jedna grupa irskih redovnika pokušava spasiti latinsku misu i izaziva pažnju Rima. Papa šalje mladog svećenika (jedna od prvih uloga Martina Sheena) da izvidi situaciju i ispita redovnike i njihovo pravovjerje. Ništa ne bi bilo čudno da on sam nije pristaša novog vala; u civilu je, meditira koristeći budističke tehnike i mnogo toga od prije doživljava kao zastarjelo i krivo u Crkvi. Film Katolici (negdje je objavljen pod nazivom Conflict) režirao je Jack Gold i objavljen je 1973. Temelji se na istoimenom romanu Briana Moore, koji je napisao i scenarij za film.
Film je snimljen nakon Drugog Vatikanskog koncila, očito sa skromnim sredstvima, ali to ne umanjuje dojam koji ostavlja na gledatelje.

M.D.