Naslovnica Video Film: Leon Morin, svećenik

Film: Leon Morin, svećenik

2321
0

Već dugo nismo preporučili ni jedan film pa evo jednog klasičnog uratka francuske kinematografije kojeg sam tek sinoć imao priliku prvi put pogledati.

Leon Morin, Prêtre (svećenik) s poznatim glumcem Jean Paul Belmondom u glavnoj ulozi nudi neke zanimljive teološke rasprave između jedne žene (komunistkinje i ateistkinje) i svećenika koji je pokušava obratiti.

Film je režirao Jean-Pierre Melville 1961. napisavši scenarij prema bestseleru Béatrice Beck nagrađenom prestižnom književnom nagradom Prix Goncourt. U središtu je i filma i romana provincijski svećenik u kojeg se u vrijeme nacističke okupacije zaljubljuje gorljiva ljevičarka suočena s osobnim i socijalnim frustracijama.

Iako je u recenzijama svećenik opisan kao konzervativan klerik, čitatelje će zasigurno začuditi neke njegove izjave i misli.

Zanimljiva je scena u kojoj svećenik objašnjava kako će biti premješten u područje s nekoliko sela koja su već duže vrijeme bez svećenika, te da je Francuska postala zemlja za misije u kojoj će biti potrebno nekoliko generacije teškoga rada ne bi li se stvari popravile. A film je snimljen 1961. godine prema romanu objavljenom desetak godina ranije!

Film je dostupan na you tube (vidi dolje) u desetak odlomaka, ali na playlisti, pa se u cijelosti može gledati s jednim klikom.

PS: radi se o francuskom izvorniku s engleskim titlovima