Naslovnica Politika U Francuskoj dvije godina zatvora za promicanje života na Internetu

U Francuskoj dvije godina zatvora za promicanje života na Internetu

1437
0

Francuska Nacionalna skupština, u kojoj dominira Socijalistička stranka, donijela je zakon o zabrani slobode govora o pobačaju na Internetu, kojim se kriminalizira svaka pro-life web stranica za koju se procijeni da pokušava odvratiti žene od ubijanja svoje nerođene djece.

Zakon pod nazivom “digitalne smetnje” je usmjeren na zatvaranje francuskih web stranica koje – prema riječima zakona –  “namjerno obmanjuju, zastrašuju ili vrše psihološki i moralni pritisak s ciljem obeshrabrivanja žena i odvraćanja od abortusa”.

Francuski pro-life aktivisti su već usporedili ovu odluku s totalitarnim pro-abortus režimom komunističke Kine. Novi zakon nameće kaznu do dvije godine zatvora i novčanu kaznu do 30.000 eura.

Osim, očito nepravednog pro-abortus zakona, još uvijek nije jasno (i stoga ostaje otvoreno zlouporabi) definicija “informacija” po kojima se procjenjuje odvraća li neka web-stranica žene od pobačaja, te tko će imati ovlasti prosuditi radi li se o kršenju zakona. Čini se da će jedino vladini dužnosnici imati moć primjenjivanja zakona.

U zadnje vrijeme socijalistička vlada Françoisa Hollandea koristila je medije za jednu široku kampanju s ciljem demoniziranja pro-life stranica. Laurence Rossignol, ministrica za obitelji, djecu i prava žena, opisala je popularne pro-life stranice, poput ivg.net, kao “fanatične” jer pokušavaju informirati žene o svim činjenicama vezanim za abortus, odnosno šire lažne informacije.

Marie Philippe, glasnogovornica ivg.net, objašnjava svrhu svoje web stranice koja je sada pod prijetnjom kaznenopravne sankcije:

“Stranica nudi pomoć ženama koje pate od pobačaja, te konačno imaju mjesto gdje mogu izraziti svoju bol, što je u našoj zemlji ideološki onemogućeno. Nudimo pomoć i podršku svakoj ženi koja bi svim srcem zadržala svoje dijete, a podliježna je vanjskim pritiscima. Šokirani smo brojnim svjedočanstvima žena koje su popustile pod pritiskom svoje zajednice te protiv svoje istinske volje učinile pobačaj.”

Francuski biskupi su prije Božića pozvali francuskog predsjednika Françoisa Hollandea da zaustavi novi kazneni zakon, ali bez uspjeha.

U Francuskoj je svaka treća žena fertilne dobi imala pobačaj, a do 2013. to je značilo 229.000 ubijenih beba godišnje. Kako kaže Jean-Marie Le Méné, predsjednik pro-life zaklade (Jérôme Lejeune Foundation): “pobačaj je postao jedan od prvih obilježja moderne politike”. Sve francuske političke stranke promiču pobačaj kao “ljudsko pravo”.

Samo se nekoliko političara, poput Marion Maréchal-Le Pen iz Nacionalne fronte suprotstavila ovom progonu pro-life pokreta u Francuskoj. U prosincu 2016., govorila je u donjem domu Francuskog parlamenta:

“U stvarnosti, Vlada nastoji zatrti svaku alternativu svojoj službenoj propagandi koja ima za cilj trivijaliziranje pobačaja.”

Ovaj zakon znači “zastranjenje i potpunu cenzuru slobode izražavanja”, dodavši da su napad na pro-life stranice posljednji pokušaj umiruće ljevice da se ponovno uzdigne na političkoj sceni.

Izvor