Naslovnica Društvo Franjevački ‘zen’ samostan u Njemačkoj

Franjevački ‘zen’ samostan u Njemačkoj

4099
0

Sveti Franjo Asiški? Stara vijest!

Danas je ‘in’ Zen Dalekog Istoka!

Tako barem misle franjevci u njemačkom samostanu Unterdietfurt. I ne samo danas! Od 1977. oni su svoj samostan proširili u Zen Centar i ponosno ističu da su “najstariji kršćanski zen samostan na njemačkom govornom području“, kako piše na njihovoj službenoj web-stranica.

Trenutno pet franjevaca stanuje u samostanu u Unterdietfurtu, koji je dobro poznat u bavarskom Oberpfalzu kao Meditacijski Dom sv. Franje. Čak im i reklamni slogan glasi “Zen u Franjevačkom samostanu“. Kuća pruža sve, kako piše web stranica: “od Zena do Ikebana pa do Tai Chi Chuan-a“- paletu istočne duhovnosti, od budizma, hinduizma, šintoizma ili originalnog Taoizma. Inkulturacija u drugom smjeru.

U Zenu pratimo uglavnom tradiciju Sanbô-Kyôdana, onako kako je temelje zena za našu kuću postavio pater Lassalle i nastavio ga voditi pater Victor Low.” U Dietfurteru zen franjevci ovome daju veliki naglasak: “Ova tradicija nam daje potpunu slobodu s obzirom na konfesionalnu i vjersku pripadnost.” Današnji voditelj je 49 godišnji Samuel Heimler (vidi sliku).

Heimler je gvardijan samostana i voditelj meditacijske kuće za rad s mladima nazvanim “Usmjereni na Franju“, također služi kao svećenički duhovnik Franjevačkog svjetovnog reda.
Samuel započinje svoj dan s Qigong-om (ćigong), vrstom kineskih pokreta, koncentracije i vježbi meditacije kako bi “uskladio i regulirao” Qi (ći) u svom tijelu. U kineskoj riječi Qigong, Qi (Chi) označava vitalnu energiju, dah, životnu silu dah. Riječ Gong ili Kung označava vještinu ili umjetnost u nekom području. Vitalna Qi energija čini osnovu življenja ljudskog bića i svega oko njega i čini okosnicu dalekoistočne religije Taoizma. U ljeto, Heimler ne spava u svojoj ćeliji, nego u kolibi u samostanskom vrtu, jer tamo može više osjetiti ‘Qi ‘ u direktnom dodiru s prirodom.

Kao gvardijan i voditelj meditacijske kuće, Heimler je “uzor” svojoj subraći. Njegov život je obilježen Qigongom,koji također potječe iz taoizma, a predstavlja tisuće godina staru kinesku vještinu ili umjetnost, kojom se postiže sklad uma i fizičkog tijela. Pri “razvoju osobnosti” služi se japanskom vještinom Taijiquan (Tai Chi Chuan), to je prvenstveno borilačka vještina koja u sebi objedinjava čitav niz starih taoističkih znanja i vještina koja proizlaze iz budizma i šintoizma kao npr. umjetnost Ikebane, svetog plesa i posebno zen budizma.

Gotovo 2.000 sudionika sudjeluje u 48 seminara tijekom jedne godine u Dietfurter Zen centru. Dolaze redovnici i laici, vjernici i nevjernici. Vjerska pripadnost ne igra nikakvu ulogu u seminarima. Specifično kršćanski tečaj, ili barem prepoznatljiv kao kršćanski ne postoji. Publika je do sad bila toliko velika da Franjevački Zen centar nije dovoljno velik kako bi zadovoljio potražnju. Osim toga, kako bi se poboljšao ugled ovog zen centra, franjevci su također pozvali poznate Zen majstore iz inozemstva koji vode tečajeve u budističkom stilu.

(Izvor: Katholisches.info)