Naslovnica Politika George Soros svojim donacijama mijenja prioritete Katoličke Crkve u SAD-u?

George Soros svojim donacijama mijenja prioritete Katoličke Crkve u SAD-u?

1747
0

E-mailovi koji su dospjeli u javnost putem WikiLeaksa otkrivaju da je milijarder George Soros – jedan od najvećih donatora za predsjedničku kampanju Hilary Clinton – uplatio 650.000 dolara kako bi utjecao na posjet pape Franje u SAD-u rujnu 2015. – sve s ciljem “mijenjanja nacionalne paradigme i prioriteta uoči kampanje. za predsjednika“.

Sredstva su dodijeljena u travnju 2015., a u izvještaju o njihovoj učinkovitosti navodi se da uspješna postignuća uključuju

pojedine biskupe koji sve više javno izražavaju potporu gospodarskim i drugim porukama o ljudskim pravima kako bi se počela stvarati kritična masa biskupa usklađena s papom.

Novčana sredstva su odobrena dvjema američkim udrugama koje sudjeluju u dugoročnom projektu  kojim bi se, prema izvješću, trebalo pomaknuti “prioritete Katoličke Crkve u SAD“. Korisnici potpore su PICO, jedna utjecajna vjerska zajednica i Faith in Public Life (FPL), progresivna grupa koja uz pomoć medija promovira lijevo orijentiranu politiku ‘socijalne pravde’.

Zapisnik sa sastanka Sorosove zaklade Otvoreno društvo u New Yorku otkriva kako je u fazi planiranja papinog posjeta, grupa planirala koristiti utjecaj jednog od papinih ključnih savjetnika, kardinala Oscara Rodrigueza Maradiage. Cilj ove inicijative je svakako bio da se tijekom papinog posjeta, umjesto pro-life i drugih problematičnih područja vezanih uz obitelj, fokus stavi na ekonomsku nejednakost i niske prihode katolika u Americi.

Katolici mogu poslužiti kao veliki i utjecajni glasački blok na izborima u SAD, pa je bilo nužno usmjeriti javnu diskusiju tijekom papinog posjeta na prioritete Demokratske stranke, odnosno politiku koju zastupa Hillary Clinton.

S ciljem preusmjeravanja prioriteta Katoličke Crkve što dalje od moralnih apsoluta, najviše se ističu dva američka biskupa – u San Diego biskup Robert McElroy je u više navrata naglasio promjenu prioriteta Crkve, te nadbiskup u Chicago, Blase Cupich. McElroy je na sastanku Biskupske konferencije u studenom prošle godine otvoreno tvrdio da biskupi preveliki naglasak stavljaju na pobačaj i eutanaziju, a nedovoljno na siromaštvo i okoliš. Cupich je kasnije pohvalio zalaganje McElroya na sastanku, podržavajući njegovo inzistiranje da se degradacija okoliša i globalno siromaštvo stave u isti rang s pobačajem i eutanazijom.

Sudeći po zaključnom izvješću o papinom posjetu, Soros grupa je bila vrlo zadovoljna rezultatima. Imajući u vidu budućnost, uzbuđeni su što je dugoročni cilj pomicanja prioriteta katoličkih biskupa u SAD-u “sada u tijeku”.

Izvor