Naslovnica Društvo Hoće li itko spriječiti kasperizaciju Vjeronauka?

Hoće li itko spriječiti kasperizaciju Vjeronauka?

1552
0

Prenosimo danas odlomke iznimno važnog članka objavljenog na portalu Vjera i Djela pod naslovom Tko gura, a tko zatvara oči pred kasperizacijom Katoličkoga vjeronauka u Hrvatskoj?

Kako još samo tjedan dana, točnije do 15. studenoga, traje javna rasprava o prijedlogu uputnika Katoličkoga vjeronauka (ovdje), preporučamo da svakako pročitate cijeli članak- i uključite se u raspravu. (Ključno je napraviti suvislu raščlambu i poslati je kao prilog u javnu raspravu.)

Kome je, dakle, u interesu kasperizacija[1] Katoličkoga vjeronauka u Republici Hrvatskoj, kad je, čvrsto vjerujemo, baš svakom ili barem gotovo svakom vjeroučitelju jasno da nam Njemačka nipošto ne može biti uzor u oblikovanju Katoličkoga vjeronauka.
Nasuprot tome, čvrsto vjerujemo da bi se mnogi vjeroučitelji složili s tvrdnjom da je Katoličkom vjeronauku u Republici Hrvatskoj nužno zadržati vlastiti identitet, jer bi odstupanje od toga, istina, vjeroučiteljima višestruko olakšalo rad, budući da se ne bi trebali previše brinuti za posredovanje vrjednota i očuvanje veza s liturgijom, ali bi pri tome vodilo otupljenju i zamračenje najprije osobne savjesti, a onda i savjesti vjeroučenika i cijeloga društva, s obzirom da bi se vrlo brzo s dekatehizacijom i napuštanjem usko konfesionalnoga modela Vjeronauka, koje predlaže Ružica Razum, koja je na čelu Stručne radne skupine za Katolički vjeronauk, pokazalo da je nužno i odstupiti od temeljnih kršćanskih i katoličkih vrijednosti, a među kojima posebno mjesto zauzima obrana i dostojanstvo ljudskog života od trenutka začeća do trenutka smrti. To su, naime, teme koje su za multikulturalni i multikonfesionalni svijet, koji ima ljubavi za sve i svašta, osim za nauk i djelovanje Katoličke Crkve, nepoćudne i zabranjene.
Postavlja se, dakle, pitanje komu može koristiti takav bezličan i krajnje opasan Vjeronauk koji se po svom sadržaju ne bi gotovo uopće razlikovao od npr. Sociologije, Filozofije, Psihologije ili Etike, i koji nema i ne može imati snagu posredovati istinsku vjeru, istinsku kulturu i istinsko razumijevanje vlastita postojanja, odnosno ne može posredovati ništa, dok istovremeno imamo tolike vjeroučitelje koji su spremni, ako treba, za onu Istinu za koju je Krist dao svoj život podnositi i poniženja i progone?
Hoće li netko konačno takvom napadu na temeljne katoličke i kršćanske vrijednosti, koji izlazi iz srca same Crkve, stati u kraj ili će se prije svega biskupi, a onda i drugi odgovorni i dalje praviti slijepima pored zdravih očiju ostaje nam vidjeti, ali o tome, i čini se samo o tome, ovisit će budućnost, vrijednost i snaga Katoličkoga vjeronauka u Republici Hrvatskoj. Vjeroučitelji itekako znaju koje vrijednosti žele prenositi učenicima, samo je pitanje hoće li im to uskoro biti zabranjeno.
________________________________________
[1] Kasperizacija je izmišljeni pojam koji podrazumijeva provođenje ideja nekih njemačkih biskupa, među kojima je najagilniji kardinal Walter Kasper, a odnose se na različite oblike liberalizacije i otvaranja rodnoideološkim stremljenjima, pod izgovorom brige za ugrožene skupine, međureligijskog i međukonfesionalnog dijaloga i sl.