Naslovnica Vatikan Hoće li itko u Vatikanu odgovarati za ovaj skandal?

Hoće li itko u Vatikanu odgovarati za ovaj skandal?

3195
0
foto: onepeterfive.com

Katolički mediji ovih dana bruje zbog vijesti da je Vatikan dodijelio posebnu papinsku čast – titulu Zapovjednika (Časnika) Crkvenog Reda Sv. Grgura Velikog – nizozemskoj političarki Lilianne Ploumen, iako ispada da je dotična svoju političku karijeru gradila na zagovaranju pobačaja i prava za homoseksualca.

Iz Svete stolice su brzo reagirali priopćivši da je priznanje standardna “diplomatska praksa” kada je osoba dio službenog izaslanstva šefa jedne države papi i Vatikanu, a ni na koji način nije znak potpore njezinoj politici pobačaja ili kontrole rađanja.

Vijesti o priznanju pojavile su se ranije ovog mjeseca kada je Ploumen na nizozemskoj nacionalnoj televiziji pokazala svoju medalju rekavši kako je to “visoko priznanje od Vatikana, od Pape”.

Ploumen je rekla kako smatra da je titula priznanje za njezin dosadašnji rad u lobiranju prava na pobačaj za djevojčice jer “Vatikan, osobito pod prijašnjim papama, imao je prilično kruti stav kada je riječ o djevojkama i ženama“.

Možda je sve ovo bio samo gaf nekog službenika Svete Stolice, ali sada već poprima obrasce pravog skandala. Hoće li netko biti odgovoran za ovakav propust? Je li ikoga uopće briga? Teško je vjerovati da je sam papa znao tko je ova žena i da će biti odlikovana. S druge strane, za samo nekoliko minuta, guglajući, može se itekako saznati o kakvoj se javnoj osobi radi.

Ploumenicin dosadašnji rad u znak potpore pobačaju je monstruozan: Prošle godine u znak prosvjeda zbog ponovne odluke predsjednika Trumpa, kojom je okončao financiranje međunarodnih organizacija koje obavljaju ili promiču pobačaj, Ploumen je pokrenula nevladinu organizaciju pod nazivom “Ona odlučuje“, kako bi omogućila financiranje i nastavak rada većine ovih organizacija. Do srpnja 2017. “Ona odlučuje” je skupila 300 milijuna dolara; sada ima ‘ratni kovčeg’ od 390 milijuna dolara, a najveći dio toga ide UN agencijama. Podupire je 60 zemalja, te zaklada Billa i Melinde Gates.

Njezina kampanja također uključuje radikalno podupiranje homoseksualnih prava. U 2010. godini pozvala je homoseksualce da provokativno dođu (uz popratne rekvizite) na svetu misu u nizozemskoj katedrali, nakon što je deklariranom homoseksualcu bila uskraćena sveta pričest. Prošlog rujna, Ploumen je čak bila istaknuti govornik u Core Group LGBT aktivista pred Ujedinjenim narodima.

Međutim, ovaj posljednji posjet Vatikanu nije joj jedini. Kao ministrica u Nizozemskoj vladi, Ploumen je imala privatnu audijenciju s Papom kako bi s njim razgovarala o klimatskim promjenama.

U nezgodnoj situaciju se svakako našao kardinal Wim Eijk iz Utrechta u Nizozemskoj, koji je također i član Papinske akademije za život. U priopćenju je izjavio da “nije bio uključen” u dodjelu počasti te da nije bio “svjestan činjenice da je ovo papinsko priznanje za nju zatraženo.”

Izvor