Naslovnica Crkva Hoće li njemački biskupi ipak ugurati svoju ‘agendu’ u završni dokument Sinode?

Hoće li njemački biskupi ipak ugurati svoju ‘agendu’ u završni dokument Sinode?

553
0

Biskupi u Rimu trenutno razmatraju i raspravljaju o konačnom dokumentu Sinode mladih, predlažući amandmane i prijedloge (modi) za nacrt završnog dokumenta za koji će se glasovati, paragraf po paragraf, u subotu.

No, izvori unutar sinodalne dvorane tvrde kako su u tijeku napori da se u dokument umetnu (nekim drugim sredstvima) sadržaji za koji se ne očekuje da će proći s dvotrećinskom većinom sinodalnih očeva.

Najznačajniji od njih odnosi se na uključivanje nametnutog akronima “LGBT” kojem su se afrički biskupi snažno usprotivili te umjesto toga inzistiraju na stavljanju naglaska na učenje Katekizma i bolju pouku i katehezu.

Kako bi to izbjegli, neki sinodalni očevi, koji dolaze uglavnom iz njemačke jezične skupine, predlažu modi koristeći alternativne izraze za “LGBT” i homoseksualnost, kao što su “kvaliteta ljudskih odnosa” ili potreba “pojašnjenja antropologije” odnosno “nove antropologije.”

Možda još značajnije, oni predlažu modi kojim bi umetnuli rečenicu koja inzistira da se konačni dokument iščita zajedno i kontinuirano s Instrumentum laboris, radnim dokumentom sinode.

To bi bio drugi način kojim se želi osigurati uključivanje “LGBT” jer je taj dokument kontroverzno spomenuo akronim – što je nadbiskup Charles Chaput iz Philadelphije žestoko kritizirao u svom govoru na sinodi. Inače, Instrumentum laboris je kao cjelina uveliko kritiziran i prije i za vrijeme sinode.

Biskup Andrew Nkea Fuanya iz Mamfea, Kamerun, izjavio je kako je jedan afrički biskup na sinodi rekao “vrlo jasno” da je radni dokument “sličan sjemenu koje mora umrijeti, kako bi konačni dokument mogao izniknuti i rasti”.

“Dakle, svi se nadamo da će Instrumentum laboris umrijeti”, zaključio je biskup Nkea.

Govoreći s novinarima u srijedu, kardinal Reinhard Marx, predsjednik Njemačke biskupske konferencije, nastojao je umanjiti homoseksualno pitanje, ali je također govorio o potrebi “promjene našeg stava”. Crkva se “treba promijeniti, postati drugačija”, rekao je, dodajući kako mladi ljudi žele “autentičnu Crkvu koja je sposobna slušati”. Te izjave, rekao je, “moraju biti prevedene u promjene”.

U raspravama u sinodalnoj dvorani mnogi biskupi su se pitali zašto radni dokument treba razmatrati uz konačni dokument, jer bi to izazvalo zbunjenost te da samo jedan dokument treba smatrati službenim. Ako ne bude tako, postavlja se pitanje zašto je sinoda uopće sazvana.

Možda je najznačajniji element konačnog dokumenta to što će po prvi puta takva vrsta dokumenta nositi težinu papinskog magisterija.

Izvor