Naslovnica Svijet Hoće li Pan-amazonska sinoda biskupa otvoriti put oženjenim svećenicima?

Hoće li Pan-amazonska sinoda biskupa otvoriti put oženjenim svećenicima?

735
0

Prošle godine je papa Franjo izrazio želju da se na sljedećoj Sinodi biskupa raspravlja o oženjenim svećenicima – no prijedlog je glasanjem odbilo Sinodsko Vijeće. Ali, čini se kako bi se jedan drugi sastanak biskupa mogao usredotočiti na ovaj prijedlog: Sinoda u listopadu 2019. za Pan-amazonsku regiju, koju je papa Franjo najavio početkom ovog mjeseca.

Jedan od utjecajnih biskupa iz Pan-amazonske regije, biskup Erwin Kräutler, izjavio je za Kathpress kako misli da bi sinoda mogla uzeti u obzir ređenje oženjenih muškaraca, kao i ženskih đakona.

Biskup Kräutler, koji je vodio biskupiju Xingu u Brazilu od 1981. do 2015. godine,  je 2014. razgovarao s papom Franjom o ređenju oženjenih muškaraca, a 2015. su ponovno dotaknuli tu temu, a papa je rekao kako želi čuti “opravdane i odvažne prijedloge“.

U svom najnovijem intervjuu, biskup Kräutler je izjavio kako smatra da bi Sinoda mogla proučavati “prijedlog biskupa Fritza Lobingera”. Biskup Lobinger je predložio da se lokalne “starješine” ili “viri probati” mogu zarediti kako bi slavili misu i sakramente. U ovoj viziji postojala bi “dva različita oblika svećeništva”: viri probati ne bi primali bogoslovno obrazovanje i odgoj, a mogli bi se oženiti i bili bi “potpuno različiti” od svećenika. Papa je u međuvremenu i sam dotaknuo pojam viri probati, pozivajući Crkvu da “razmatra” ovo pitanje.

Ali biskup Lobinger se tu ne zaustavlja! Također je napisao: “Budući da su većina dokazanih lokalnih vođa- žene, neizbježno je da će se pojaviti pitanje njihovog uključivanja među zarađene starješine, iako ga sadašnji crkveni zakoni ne dopuštaju“.

Još jedna ključna osoba u Pan-amazonskoj sinodi je brazilski kardinal Claudio Hummes, jedan od najbližih papinih suradnika iz Zbora kardinala, koji je često spominjao temu oženjenih svećenika.

U prosincu, teolog Leonardo Boff je izjavio kako je kardinal Hummes razgovarao s papom Franjom o svećenicima koji su napustili svoju službu i oženili se. Boff je tvrdio da su “brazilski biskupi, osobito papin bliski prijatelj kardinal Claudio Hummes, izričito zatražili od pape Franje da omogući vjenčanim svećenicima u Brazilu povratak u pastoralnu službu“.

Boff je rekao da je papa želio ispuniti taj zahtjev, kao eksperiment, “za sada isključivo za Brazil”.

Pan-amazonska Sinoda 2019. možda je samo lokalnog karaktera, ali njezine posljedice bi mogla osjetiti Crkva u cjelini.

Izvor