Naslovnica Crkva Hoće li se doktrinarne kontroverze usmjeriti i na Euharistiju

Hoće li se doktrinarne kontroverze usmjeriti i na Euharistiju

832
0

Iako je 2019. tek počela, moguće je da se ovogodišnje doktrinarne kontroverze također usmjere na Euharistiju.

Kruže glasine da se papa Franjo možda priprema za službu ekumenske pričesti s protestantima, osobito luteranima, čije su pojedinosti povjerene neformalnoj radnoj skupini. Ideja je da se, unatoč svim ‘nijansama’ koje mogu odvojiti luteransko i katoličko shvaćanje Euharistije, na njih treba gledati kao nedovoljno ‘ozbiljne’ jer bi inače mogle spriječiti međusobno prihvaćanje sakramenta, barem pod određenim okolnostima.

Takve glasine, usput rečeno, počele su kružiti kada je papa Franjo otputovao u Švedsku u listopadu 2016. godine, kako bi obilježio 500. obljetnicu protestantske reformacije, i one mogu biti uistinu netočne ili pretjerane. Ipak, sama činjenica da se o ovakvim stvarima uopće priča, djelomično otkriva strahove i percepciju ljudi prema Papinom pristupu euharistijskim temama.

Zašto je Euharistija postala glavna i središnja doktrinarna točka pape Franje?

Dio objašnjenja može biti da je Franjo naslijedio niz pitanja o Euharistiji i bio je prisiljen na njih odgovoriti. U tom smislu, to može biti manje stvar osobnog izbora nego nešto s čime bi se trebao suočiti svaki papa.

S druge strane, vjera u Euharistiju kao istinsku Kristovu prisutnost tradicionalno je bila kamen temeljac katoličkog identiteta, uvjerenje koje odvaja katolike od protestanata. Pod Papom koji je odlučan svladati takve razlike kako bi naglasio zajedničke osobine, možda i nije stvarno iznenađenje što su se suprotni pogledi na Euharistiju, a osobito oni koje to ispunjavaju, pojavili na površini.

Koliko god se papa Franjo s vremena na vrijeme šalio na račun ‘ograničenosti ili cjepidlačenja’ teologa, doktrina je dio životne snage Katoličke Crkve – i u tom području teolozi imaju što za reći, počevši od onoga što neki papa poučava svojim riječima i djelima o središnjem sakramentu vjere.

Izvor