Naslovnica Vatikan I kardinal Baldiserri očekuje ‘turbulencije’ na Sinodi

I kardinal Baldiserri očekuje ‘turbulencije’ na Sinodi

1462
0

Iako smo pisali kako za nadolazeću Sinodu o obitelji neće biti završnog dokumenta, tzv. Relatio finalis, jer „nije ni imenovano povjerenstvo koje bi ga pisalo“, samo dva dana prije početka zasjedanja kardinal Lorenzo Baldisseri, glavni tajnik Biskupske sinode, je ipak objavio imena devet prelata koji će izraditi nacrt konačnog izvješća.

Završno izvješće, na temelju rasprave, biti će 24. listopada predstavljeno sinodskim ocima, a potom i Svetom Ocu, koji je slobodan prihvatiti ili odbiti razne preporuke.

Članovi povjerenstva za izradu završnog izvješća su:

• Kardinal Peter Erdö (Mađarska) – predsjedatelj
• Nadbiskup Bruno Forte (Italija)
• Kardinal Oswald Gracias (Indija)
• Kardinal Donald Wuerl (SAD)
• Kardinal John Dew (Novi Zeland)
• Nadbiskup Victor Manuel Fernández (Argentina)
• Biskup Mathieu Madega Lebouakehan (Gabon)
• biskup Marcello Semeraro (Italija)
• Otac Adolfo Nicolás (vrhovni general Družbe Isusove)

Izvor

Medijska komunikacija ostaje ista kao i prošle godine: svakoga će dana biti održan brifing o radu Sinode, na kojem će sudjelovati i neki od sinodskih otaca, koji su inače slobodni komunicirati s medijima po vlastitom nahođenju i na svoju odgovornost. Kardinal je Baldisseri podsjetio kako je Papa pozvao sinodske oce da raspravljaju otvoreno i hrabro. Zbog toga – napomenuo je – ne treba se čuditi ako postoje oprječna stajališta. Prema njegovim riječima, može pomalo doći i do „turbulencija“ o određenim temama, ali nalazimo se na moru i na njemu se dogodi pokoja „turbulencija“. Odgovarajući, na koncu, na pitanje novinara o u medijima spominjanoj radnoj skupini vezanoj uz časopis Civiltà Cattolica, pater je Lombardi rekao da ona nema nikakve veze sa Sinodom.

Izvor

Kardinal Peter Erdö, u novom intervjuu za katoličke novine, Magyar Kurir je rekao: “Većina (misleći na delegate na Sinodi) je uvjerenja da, u suglasju s crkvenim pravom, onaj tko živi u nevažećem braku ne može pristupiti Svetoj pričesti.” Sam Erdö očekuje kako će Sinoda, koja počinje ove nedjelje, 4. listopada, predstaviti na jasan i nedvojben način ideal kršćanskog braka, i to onima unutar i izvan Crkve. Istodobno, kardinal Erdö je inzistirao da Crkva mora osigurati posebnu pastoralnu brigu za one “koji ne žive u obitelji u skladu s kršćanskim idealom, naime, u obitelji s ranama ili u kontradiktornim okolnostima“.

Kardinal Erdö je prošle godine sudjelovao u predstavljanju skandaloznog izvještaja sa sredine rada sinode, tzv. Relatio post disceptationem. No, na pitanje o posebno zabrinjavajućim dijelu koji se odnosio na navodno “pozitivne elemente” koji se nalaze u homoseksualnim odnosima, on je izbjegavao odgovor, a zatim prebacio pitanje na svoga kolegu nadbiskupa Bruna Forte, govoreći: “Tko je napisao tekst trebao bi znati što se u njemu govori“. Time je dao do znanja kako je, unatoč njegovoj funkciji, imao vrlo malo veze s konačnim izvješćem.

U lipnju ove godine, mađarski kardinal je jasno rekao da se protivi ‘agendi’ koja vodi ka liberalizaciji moralnog nauka Katoličke crkve. Podsjetio je da se učenje Isusa Krista o braku smatralo strogim i u vrijeme Njegovog života na zemlji, te da Katolička crkva mora i danas slijediti ono što je uvijek podučavala.

Izvor