Naslovnica Crkva Idite i kažite toj lisici…

Idite i kažite toj lisici…

1771
0

Neki farizeji, vjerojatno neiskreni u svojim motivima, približili su se Isusu kako bi ga upozorili da odmah mora bježati: “Otiđi, otputuj odavde jer te Herod hoće ubiti.

Isus im jednostavno odgovori:

Idite i kažite toj lisici: Evo, izgonim đavle i liječim danas i sutra, a treći dan dovršujem. (Luka 13, 32)

Sigurno je Isus imao više na umu od samo sljedeća tri dana. Očito je govorio o Vazmenom otajstvu, o svojoj muci, smrti i uskrsnuću. Isus zapravo govori kako će svatko tko mu prijeti da će ga ubiti, tako samo produbiti svoju vlastitu zloću i moć, što će dovesti do ispunjenja Njegove svrhe. Ne postoji način da Herod ili farizeji ili sam Sotona mogu pobijediti, jer i u pobjedi, oni gube.

To vrijedi za sve one koje biraju tamu umjesto svjetla. Bez obzira koliko je tama duboka, zora neminovno dolazi i razgoni mrak. Tama ne može pobijediti. Sveto pismo nam govori- „i svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze“. (Ivan 1, 4- 5)

I dok Uskrsna nedjelja očituje Isusov trijumf, čak i Veliki petak i Velika subota već manifestiraju njegovu veliku pobjedu.

Da, zlo ima svoj dan, ali Riječ Gospodnja ostaje dovijeka. Jedan od psalama kaže:

Vidjeh obijesna zlotvora gdje se k’o cedar krošnjat širi. Prođoh, i gle – nema ga više; potražih ga i ne nađoh. (Psalam 37, 35-36)

Crkva je nadživjela sve svoje protivnike, a njezina povijest seže daleko izvan dvije tisuće godina- u baštinu Božjeg naroda Izraela. I unatoč svim pokušaju ismijavanja, negiranja ili redefiniranja Božje Riječi, njegova Riječ- obećanje Abrahamu, njegove Riječi sa Sinaja, njegove riječi iz Propovijedi na gori i njegove riječi po apostolima- traju do današnjeg dana.

Carstva su došla i prošla, zle filozofije i progonitelji su se uzdigli na vlast pa pali– sve u vrijeme Crkve. Tu smo još uvijek, a njih više nema. A oni koji su danas na vlasti, koji nas ismijavaju, koji govore da je naše vrijeme prošlo– kada i oni odu, mi ćemo još uvijek biti ovdje.

Da ponovimo Isusove riječi Herodu koji mu je prijetio:

Idite i kažite toj lisici: Evo, izgonim đavle i liječim danas i sutra, a treći dan dovršujem. (Luka 13, 32)

I ovim riječima Gospodin nam dekodira povijest. Nije važno koliko se loše osjećamo zbog ove ili one vijesti. Nije bitno koliko se svijet i đavao možda žele naslađivati zbog prividne pobjede. Na kraju, Gospodin drži karte i kuća, njegova kuća, uvijek pobjeđuje.

Istina je. Čitajte povijest. Ne strahujte zbog zloga i njegovog prividnog uspjeha. Isus je pobijedio, a njegova pobjeda nam se neprestano pokazuje. Ne dopustite da vam đavao laže. Ne dopustite da vas prevari.

Mi smo blagoslovljeni jer znamo kako priča završava. Isus pobjeđuje. A ako ostanemo s njim, i mi ćemo na kraju pobijediti. Tako piše na zadnjoj stranici Biblije:

»Evo, dolazim ubrzo i plaća moja sa mnom: naplatit ću svakom po njegovu djelu! Ja sam Alfa i Omega, Prvi i Posljednji, Početak i Svršetak! Blago onima koji peru svoje haljine: imat će pravo na stablo života i na vrata će smjeti u grad! Vani pak ostaju psi i vračari, bludnice, ubojice i idolopoklonici i tko god ljubi i čini laž.
Ja, Isus, poslah anđela svoga posvjedočiti ovo po crkvama. Ja sam korijen i izdanak Davidov, sjajna zvijezda Danica.«
I Duh i Zaručnica govore: »Dođi!« I tko ovo čuje, neka rekne: »Dođi!« (Otkrivenje 22, 12-17)

Da, dođi Gospodine Isuse! U međuvremenu, idite i kažite toj lisici ….

Izvor