Naslovnica Vatikan U ime Laudato Si, Vatikan odlučio zatvoriti fontane na Trgu svetog Petra

U ime Laudato Si, Vatikan odlučio zatvoriti fontane na Trgu svetog Petra

728
0

Jučer smo objavili članak u kojem kardinal Gerhard Ludwig Müller, sada već bivši prefekt Kongregacije za nauk vjere, otvoreno govori o zbivanjima u Svetoj stolici, a u svom intervju za Deutsche Presse Agentur, kardinal između ostalog kaže kako su neki u Crkvi skloni „licemjernoj odanosti prema papi”, po načelu – ako „Sveti Otac ima ideju – mi ćemo ga bezuvjetno poslušati – i svi ćemo se beskrajno diviti”.

I eto, isti dan čitamo u Catholic Heraldu vijest kako su zbog suše u Rimu, u Vatikanu odlučili zatvoriti stotinjak fontana, uključujući i one na Trgu svetog Petra, kako bi dali svoj doprinos i uštedjeli vodu.

Odluka je u skladu s učenjem papa Franje, koji nas u svojoj enciklici Laudato Si podsjeća da su navike trošenja i odbacivanja dostigle neviđenu razinu, a svježa pitka voda je problem primarnog značaja jer je neophodna za život i za održavanje vodenih i kopnenih ekosustava” izvijestio je službeni Vatikanski radio.

Greg Burke, glasnogovornik Vatikana rekao je za Catholic News Agency, kako je odluka Vatikana da isključi fontane koje se nalaze na njenom teritoriju „način pokazivanja dobrog primjera” u očuvanju vode, te da „nećemo moći riješiti problema s vodom u Rimu ovog ljeta, ali možemo dati naš doprinos”. „Vatikan“, napominje Burke, „stavlja Laudato Si u akciju. Ne smijemo se razbacivati s vodom.

Sve je ovo divno i krasno, ali bilo tko tko ima i malo iskustvo s upravljanjem i uštedom voda zna da ove mjere- ne samo da imaju marginalnu učinkovitost, već su i opasne. Svakome tko se za ljetnih dana našao u Rimu, poznato je kakve vručine haraju gradom, a isključiti hodočasnicima ponudu pitke vode  sa stoljetnih fontana je čista ludost. Ima stotine načina na koje se voda može uštedjeti,  od zabrane pranja automobila, redukcije u određene sate, pa sve do ograničavanja broja tuširanja i to samo u određeno doba dana… A ako već govorimo o ekologiji i uštedi, koliko će se samo ovih dana kupiti plastičnih boca s vodom čija će ambalaža nakon toga završiti u smeću…

Ali eto, u ime Laudato Si, netko se sjetio jedne PR ekshibicije koja će, nadam se dok još čitate ovaj tekst, biti okončana.