Naslovnica Društvo Intelektualci u Litvi osudili Baltic Pride i najavili otpor LGBT udrugama

Intelektualci u Litvi osudili Baltic Pride i najavili otpor LGBT udrugama

1036
0

U snažno napisanom manifestu, koalicija litvanskih vjerskih i intelektualnih vođa, uključujući heroje antikomunističkog otpora, osudila je 2016.-i Baltic Pride kao napad na ljudsku prirodu i javno dobro koji je na tragu napada Sovjetskog Saveza na tradicionalnu obitelj.

Audrius Makauskas, glasnogovornik grupe pod nazivom Vilnius Forum, izjavio je za LifeSiteNews kako se litvanski intelektualci neće predati homoseksualnim prijetnjama kao što su to učinile njihove zapadne kolege. Makauskas je pri tom obećao:

Mi smo zemlja koja je doživjela i još uvijek pamti sovjetski eksperiment. Odbacili smo norme novog komunističkog morala koji su nametnuli oni koji su tvrdili da nas vode u svjetliju budućnost. Što su se ove takozvane progresivne norme brutalnije nametale, mi smo im pružali veći otpor. Dakle, tako će biti i ovog puta,

 

Intelektualci u Litvi su izjavili da kampanja LGBT udruga ide dalje od traženja jednakih prava za svoje članove, to je u stvari “nastavak neuspjelih pokušaja totalitarnih režima 20. stoljeća – sovjetskog komunizma i njemačkog nacionalsocijalizma – da stvore ‘novog čovjeka budućnosti … i novo društvo” Ovaj projekt koji se “trenutno provodi u zapadnim zemljama” je “u suprotnosti sa zdravim razumom i znanstvenim spoznajama“.

Homoseksualnost je očito teško prodati u Litvi. Kada je Baltic Pride započeo s paradom u 2010. godini, grad domaćin je doslovno sudski prisiljen na organizaciju istog. Na sljedećim paradama, policija je morala koristiti suzavac kako bi potjerala prosvjednike, a sada organizatori provociraju javnost s promotivnim video spotom u kojem je naglasak stavljen na heteroseksualni par s djetetom.

Za razliku od njihovih zapadnih kolega, intelektualci u Litvi se protive LGBT pokretu jer više cijene vrijednost kršćanske i zapadne intelektualne tradicije, koju su morali braniti protiv brutalnih nacionalsocijalističkih ili komunističkih progona kroz veliki dio 20. stoljeća. Dvojica kršćanskih lidera koji su poveli otpor i potpisali izjavu protiv Pride bili su nadbiskup Sigitas Tamkevičius i biskup Jonas Kauneckas. (Nadbiskup je svojedobno ilegalno objavljivao časopis pod Sovjetskom okupacijom dok ga nisu uhvatili i poslali u gulag.)

Vilnius Forum ističe da je

rodna ideologija nastala izravno iz marksističkog komunizma 19. stoljeća, koji je sebi postavio za cilj uništenje temelja starog društva i koncepta obitelji.

Konzervativne vođe su također optužile LGBT pokret da, uz podršku zapadnih vlada, koristi “moralni i psihološki teror” kako bi ušutkao svoje protivnike. Štoviše, ističu čelnici, njihovi ciljevi su “u suprotnosti s vitalnim interesima nacije“, kojoj prijeti izumiranje ako se njezina niska stopa nataliteta ne poveća.

Izvor