Naslovnica Vatikan Ipak neće doći do promjene crkvenog nauka na Sinodi?

Ipak neće doći do promjene crkvenog nauka na Sinodi?

1294
0

Glavni tajnik Biskupske sinode naglasio je da se listopadski sastanak Sinode neće usredotočiti isključivo na pitanje pričesti za katolike koji su razvedeni i ponovno vjenčani.

U ekskluzivnom intervju za Catholic News Agency, kardinal Lorenzo Baldisseri napomenuo je kako su na rasporedu Sinode šire teme o pastoralnoj skrbi za obitelj. Umjesto da se koncentriraju na jedno određeno pitanje u sklopu priprema za Sinodu, biskupi bi trebali “svakom problemu vezanom uz obitelj dati isti prostor za raspravu”.

Kardinal Baldisseri je istaknuo da sinoda neće dovesti do nikakvih promjena u crkvenom nauku. Ranije ovog mjeseca, kardinal je izjavio kako bi Crkva trebala “dopuniti” Familiaris Consortio, apostolsku pobudnicu sv. Ivana Pavla II. o braku. Neki analitičari su tu izjavu protumačili kao znak da kardinal zagovara promjenu u crkvenom učenju koja bi omogućila razvedenim i ponovno oženjenim katolicima primanje euharistije. No, kardinal je sada ipak naveo učenje Drugog vatikanskog sabor po kojem se “svete dogme moraju vječno zadržati“.

Zanimljiv je bio i komentar biskupa Athanasius Schneidera o mogućnosti da Sinoda mijenja nauk Crkve o primanju svete pričesti koji, nakon što je izjavio da je “To nemoguće”, na pitanje- što ako Sinoda i Papa ipak mijenjaju stav Crkve, biskup odgovorio da bi to bilo napuštanje Gospodinovog učenja i prema tome pogrešno. Sinoda nije nepogrešiva, a nijedan papa ne može podučavati nešto što jasno proturječi Gospodinu. Ako to ipak učini, vezano uz ovo pitanje, on je u krivu, a po toj logici, ne moramo ga slijediti.