Naslovnica Društvo Irski referendum o istospolnom braku

Irski referendum o istospolnom braku

1293
0

Zanimljiva vijest nam dolazi iz Irske, gdje je kabinet Vlade odlučio da će se u svibnju 2015. provesti referendum o istospolnom braku. Naime, Ustav Irske ne sadrži pojam braka između dvije istospolne osobe, pa nakon što je uvedena izmjena zakona koja omogućuje reguliranje pravnih odnosa među istospolnim partnerima (kako to već biva), sada su otišli jedan korak dalje u nakani izmjene Ustava.
Da podsjetimo, Irska je tek ove godine u svojem zakonodavstvu dopustila izvršenja pobačaja, ali ‘samo’ za slučajeve u kojem je  život majke u opasnosti, što je samo po sebi nebulozno, ali otvara mogućnost za njegovo proširenje u budućnosti. Serija napada na tradicionalne vrijednosti se samo nastavlja jer, čak i prije referenduma, Vlada namjerava omogućiti istospolnim partnerima usvajanje djece. A kada su već kod ustavnih promjena, vladajući također namjeravaju ukinuti odredbu po kojoj se blasfemija, odnosno svetogrđe, tretira kao kazneno djelo.
U Irskoj je dakle definicija braka davno ustavno zajamčena ali nikada nisam čuo da je ona nazadna zemlja negdje između Bjelorusije i Kazahstana. Normalna je također činjenica da se ovako važna pitanja rješavaju referendumom, kao i u bezbroj saveznih država SAD-a, koje također nisu dio ‘Bizanta’, mjesta gdje nas je sam Premijer lijepo smjestio s onima koji drže do obiteljskih vrijednosti.