Naslovnica Svijet ISIS je “sotonistička teroristička skupina”

ISIS je “sotonistička teroristička skupina”

1949
0
A statue destroyed by ISIS last summer in a 13th-century church in Telskuf, Iraq. Credit Peter van Agtmael/Magnum, for The New York Times
A statue destroyed by ISIS last summer in a 13th-century church in Telskuf, Iraq. Credit Peter van Agtmael/Magnum, for The New York Times

Islamska država Iraka i Sirije (ISIS) je “sotonistička teroristička skupina“. To su bile riječi švicarskog kardinala Kurta Kocha, ovog tjedna na Međunarodnom ekumenskom kongresu “Progoni kršćana danas” održanom u blizini Stuttgarta.

Švicarski kardinal, jedan od rijetkih preostalih pravovjernih crkvenih prelata njemačkog govornog područja, govorio je prisutnima kako je pogrešno vjerovati da je nasilan progon kršćana stvar prošlosti. Dapače, Koch je istaknuo da i danas postoje mnogi mučenici za vjeru, posebno zbog ISIS-a.

U oko 25 zemalja kršćanima je ugrožen opstanak i sam život“, primijetio Koch. Kršćanska religija je danas najviše progonjena.

Dakle, doista je “čudan fenomen” primijetio je, što takavi ciljani progoni ne zavređuje više pažnje od svjetskih medija. Postavlja se pitanje do kada će političari dopuštati ovo nasilje, u npr. Siriji i Iraku gdje se razaraju stare kulture. Govorio je također o „ekumenizmu u krvi“, fenomenu koji se sve češće spominje jer u tim zemljama na udaru svu svi kršćani bez razlike. Oni su zalog našeg dubljeg zajedništva. Mučenici su „krvlju zapisana knjiga Istine“.

Kardinalove riječi se podudaraju s onima glavnog rimskog egzorciste, poznatog vlč. Gabriele Amortha, iskusnog duhovnog ratnika za Crkvu koji je obavio više od 50.000 egzorcizama. Bez dlake na jeziku, Amorth je još prije nekoliko mjeseci izjavio da je “ISIS sam Sotona“.

U samo posljednjih tjedan dana, ISIS je odgovoran za ubijanje taoca iz Kine i Norveške; streljanje talijanskog svećenika u Bangladešu; i pokolj više od 120 ljudi u Parizu.

Izvor