Naslovnica Crkva Istina i dogme

Istina i dogme

1058
0

Naišao sam danas na ovaj zanimljiv citat:

dogma-app pio X

Dakle, “Napredak” dogme u stvari nije ništa drugo nego korupcija dogme… ja apsolutno odbacujem heretičku doktrinu o evoluciji dogme, koja prelazi iz jednog značenja u drugo, koje se razlikuje od onoga što je Crkva izvorno držala.“

Onda čitam ovu izjavu od kardinala Marxa:

Kardinal Reinhard Marx u Münchenu, predsjednik Njemačke biskupske konferencije i predsjednik međunarodne skupine od osam kardinala koju je imenovao papa Franje kako bi mu pomogli reformirati Crkvu, govorio je o moralnom učenju Crkve na predavanju prošlog petka u Freisingu kod Münchena.

Crkva koja zna sve, koja ima odgovor na sve, nije vjerodostojna“, rekao je kardinal Marx.

Kardinal se osvrnuo na trenutnu raspravu o načinu na koji bi Crkva mogla u budućnosti pristupiti primanju sakramenta onih koji su se razveli i ponovno vjenčali. “Jako sam zabrinut jer bi se ovo moglo pretvoriti u veliku ideološke bitku”, rekao je Marx, pa je pozvao katolike u laičkom apostolatu da nastoje razgovarati o ovoj temi u duhu zajedništva.

Istina vjere “nije samo sustav koji branimo, nego, osoba Isusa Krista kojeg susrećemo“, rekao je kardinal. Čovjek ne može naviještati Evanđelje samo “s katekizmom u ruci, nego mora uvažiti cjelokupnost života kada ljudima naviješta spasenje.

Kardinal Marx upozorio je i na čvrsto držanje predaje: “Ako smo percipirani kao institucija koja brani istinu, to je iskrivljeno.” Dodavši kako moramo hrabro ući u stvarnosti života – “ali ne bez zahtjeva.