Naslovnica Crkva Istina i zakon ili progres i osjećaji?

Istina i zakon ili progres i osjećaji?

1100
0
Biskup Andreas Laun- Biskup, a ne zločinac!

Je li moguće da dva biskupa u istoj državi imaju drastično različite stavove oko temeljnih pitanja naše vjere? Kada je papinska apostolska pobudnica Amoris Laetitia u pitanju, izgleda da sve je moguće.

Tako je austrijski biskup Andreas Laun u novom intervjuu rekao da je suglasan s kardinalima koji su potpisali ”dubia”, u kojoj traže od Pape moralnu jasnoću oko nekih pitanja vezanih uz apostolsku pobudnica Amoris Laetitia.

Čitao sam o zabrinutosti četiri kardinala, i slažem se s njima!

Laun je rekao da je spreman i sam potpisati dubia ako bi se to od njega tražilo.

Biskup Andreas Laun, profesor moralne teologije na filozofsko-teološkom fakultetu Heiligenkreuzu u Austriji, dodao je kako bi dopuštanje pričesti razvedenima i ponovno vjenčanima u civilnom braku bilo kao da doktor neadekvatno liječi svog pacijenta. Dodao je kako ne može zamisliti drugi način na koji bi mogli primiti sakrament izuzev da žive kao brat i sestra.

Radi se o istini, a ne o mojim osjećajima“, naglasio je. “Objektivno gledajući, ovo pitanje nema veze s milosrđem. Je li Ivan Krstitelj mogao ‘milostivo dopustiti’ Herodu da uzme ženu svoga brata?“…”Sigurno bi bilo šteta da, iz straha“, drugi prelati ne pruže javnu podršku za dubia. Zatim je podsjetio: “Papa ne može smanjiti ili povećati moralne stardarde – isto kao što ne može promijeniti fizičke zakone. Moralni zakoni su Božanski zakoni.

S druge strane, austrijski biskup Benno Elbs, koji je na čelu Feldkirchske biskupije u zapadnoj Austriji dao je opsežan intervju u kojem tvrdi kako ponovno oženjeni katolici sada imaju “papin blagoslov” da prime Svetu pričest.

Glede pristupa “ponovno oženjenih”- rastavljenih katolika Svetoj pričesti, rekao je:

Učenje (Crkve) se promijenilo utoliko što je ona otvorila vrata. Ljudi su u prošlosti odlučivali po svojoj savjesti, ali sada to mogu učiniti – tako reći – s blagoslovom Pape. To je bitan napredak.

Dodao je da je pristup Pričesti za one o kojima je riječ nepovratan. “To je prisutno u pastoralnoj praksi već duže vrijeme. Čak teološki. Ali ne smijemo učiniti grešku stvarajući nova pravila. Napredak je stav koji nadilazi norme.

Izvor1Izvor2