Naslovnica Društvo Istospolni brak pod udarom

Istospolni brak pod udarom

645
0

Možemo li očekivati prosvjede Platforme 112 i drugih nevladinih udruga i profesionalnih boraca za ljudska prava ispred australskog veleposlanstva? Da su ove udruge dosljedne svojem svjetonazoru, onda bi to bilo najmanje što se može očekivati nakon što je Vrhovni sud u toj očito nedemokratskoj, da ne kažem fašističkoj zemlji, na intervenciju samog predsjednika vlade Tony Abbott-a, poništio teritorijalni zakon glavnog grada Canberre koji je omogućio ljubav za sve; odnosno istospolni brak.

Kako sam odrastao u Australiji pouzdano znam da je ona jedna od naj- ‘gay friendly’ nacija na svijetu, a toleranciju njeguju do apsurda, no ipak su političari svjesni da narod ne prihvaća tezu da se definicija braka može mijenjati po volji neke sulude ideologije. Zanimljivo je bilo pratiti njihova medijska izvještavanja u zadnjih sedam dana do ove konačne odluke suda, što se kudikamo razlikovalo od histerične kampanje ‘protiv’ za vrijeme referenduma koju su nam priuštili ‘mainstream’ mediji kod nas. Zato se ne mogu oteti dojmu da je kampanja ‘protiv’ bila u mnogočemu napad na samu Katoličku Crkvu, njezino učenja i položaj u društvu a samo u manjem djelu istinska briga za osobe s istospolnom privlačnosti.

Nije mi samo jasno kako će profesionalni borci za ljudska prava okriviti Crkvu i za sudsku odluku u najvećoj demokraciji na svijetu, Indiji, zemlji Mahatme Gandia i miroljubivih hindusa, u kojoj su homoseksualni odnosi ponovno proglašeni ‘protuprirodnim’ kaznenim djelom. Valjda će prosvjedi ispred indijskog veleposlanstva biti još žešći. Usput rečeno, Katolička Crkva u Indiji je bila jedina (veća) vjerska zajednica koja se izjasnila protiv ove presude!