Naslovnica Crkva Istraživanje je pokazalo da su svećenici danas konzervativniji i pravovjerniji

Istraživanje je pokazalo da su svećenici danas konzervativniji i pravovjerniji

567
0

Krajem 1993. i početkom 1994., Los Angeles Times je proveo anketu među katoličkim svećenicima i otkrio da je veća vjerojatnost da će mlađi svećenici biti pravovjerni i politički konzervativni u usporedbi sa starijim svećenicima koji su stupili u svećenstvo 1960-ih.

Novo istraživanje među svećenicima, koje je proveo Austin Institut za proučavanje obitelji i kulture, postavilo je dosta istih pitanja koja je svojednobno postavio i The Times. Austin Institute objavio je rezultate istraživanja ovog tjedna: kao i 1994. godine, mlađi svećenici su skloniji biti konzervativniji, i politički, moralno i teološki.

Među ostalim nalazima istraživanja Instituta Austin, starenje svećenstva se usporilo, a možda i zaustavilo, iako je prosječna dob katoličkih svećenika danas oko 60 godina. To je puno starije nego 1970., kada je bilo 35 godina, ali ne i starije od 2002. godine.

Današnji svećenici u prosjeku su manje naklonjeni đakonicama, još manje ređenju žena za svećenike te manje naklonjeni oženjenim svećenicima u usporedbi s istraživanjem LA Timesa iz 2002. godine. Oni se više slažu s uvjerenjem da je jedini put do spasenja kroz vjeru u Isusa Krista. A kada su upitani o politici, svećenici u nedavnim uzorcima znatno su se češće opisivali kao konzervativni u usporedbi s 2002.

Sveukupno, nešto više od polovice (53,4%) svećenika u SAD-u “snažno odobrava” način na koji papa Franjo obavlja svoje dužnosti, a još 22,8% “donekle odobrava”. Postoji značajna korelacija između političkih stavova svećenika i njihovog odobravanja pape Franje. Među svećenicima koji svoju politiku opisuju kao “vrlo konzervativnu”, na primjer, 68,9% ne odobrava papu Franju, bilo “donekle” ili “snažno”.

“Na drugoj strani spektra, niti jedan svećenik u skupu podataka koji sebe opisuje kao liberalnog u politici (bilo ‘donekle’ ili ‘vrlo’) ne odobrava posao koji obavlja papa Franjo (bilo ‘donekle’ ili ‘ snažno’),” istaknuli su istraživači.

“Također je očigledno kako je pesimizam uobičajen bez obzira na političke ideale”, navodi se u istraživanju. “Nešto više od polovice svećenika kaže da stvari u Katoličkoj Crkvi u Americi ‘nisu tako dobre’, a to vrijedi za cijeli raspon političkog spektra, od ‘vrlo liberalnog’ do ‘vrlo konzervativnog’. Da Katoličkoj Crkvi ne ide dobro, nešto je oko čega se liberalni i konzervativni svećenici mogu složiti čak i ako su njihovi razlozi za to različiti.”

Tri pitanja koja mogu doprinijeti ovom pesimizmu, sugerirali su istraživači: jedno, kontakt s katoličkim laicima koji sve manje slijede crkvena učenja, drugo; pojačan osjećaj da je američko društvo postalo “postkršćansko” u kulturnom i duhovnom smislu i, treće; negativne društvene posljedice usmjerene prema svećenicima nakon skandala seksualnog zlostavljanja.”

Izvor