Naslovnica Crkva Istraživanje pedofilije u Crkvi

Istraživanje pedofilije u Crkvi

1654
0

Odbor o pravima djece UN-a je izvršio napad na Katoličku Crkvu uzevši kao temeljni razlog spolno zlostavljanje maloljetnika od strane klera. Ima dosta ljudi koji su spremni uperiti svoj kažiprst prema Katoličkoj Crkvi te bi vrlo rado vidjeli kako je njihovo neprijateljstvo prema Crkvi opravdano optužbama za pedofiliju. Međutim, ni mediji, ni međunarodne institucije nisu spremne sagledati činjenice u ukupnom društvenom kontekstu i dati kompletnu analizu. Jednostrana selektivna percepcija određuje sliku kao da pedofili isključivo ili prvenstveno dolaze iz Crkve. Oni koji misle da je to nenamjerno su naivni.

Pojedini odvjetnici u SAD-u zaradili su bogatstva zbog svećenika “pedofila”. Američke Biskupije su ukupno morale platiti milijarde dolare odštete, a računa se kako je samo biskupija u Los Angelesu isplatila više od 750 milijuna dolara- koliko je potrebno za financiranje same Svete Stolice kroz dvije i pol godina.

Sociolog i bivši predstavnik OSCE-a za diskriminaciju i progon kršćana, Massimo Introvigne i psiholog Roberto Marchesini u svojoj novoj knjizi “Pedofilija: bitka koju Crkva mora dobiti” proučili su temu pedofilije na osnovu statističkih istraživanja. Rezultati su nevjerojatni, s obzirom na dojam koji prevladava u javnosti. Ispada kako su objekti Katoličke Crkve namijenjeni djeci i mladima najsigurnija mjesta u društvu.

Američka biskupska konferencija, kada su skandali započeli izlaziti u javnost, a zatim se proširili na druge zemlje, zatražila je od John Jay College of New York, jednom od najprestižnijih svjetskih centara za kriminologiju, i od City University of New York, “hramu političke korektnosti”, da ispitaju fenomen pedofilije u Crkvi.

Odgovor: od 1950.-e 0,11 posto katoličkih svećenika su bili prijavljeni i suđeni u SAD-u za seksualno zlostavljanje. Veći broj je prijavljen policiji ali su oslobođeni unatoč općoj spremnosti da prihvate krivnju. Na kraju, broj osuđenih je bio izuzetno pozitivan (mali), pokazujući pristojnost i ispravnost velikog dijela katoličkih svećenika. Kriminoloških Institut je također pokazao masovni pad ovakvih slučajeva od uvođenja protumjera poduzetih od Katoličke Crkve, osobito tijekom pontifikata Benedikta XVI., što ukazuje kako bi problem u mnogim zemljama mogao biti posve eliminiran.

Ipak, Crkva ostaje meta pojedinih lobija koji nastavljaju s gotovo metodičkom [da ne govorimo o nemoralnim aspektima] pedantnošću citirati desetljećima stare slučajeve i tako stvaraju ozračje neprijateljstva protiv Crkve, što podsjeća na klišej o lovu na vještice.
Detaljnije proučavanje John Jay College također otkriva kako postoji razlika među osuđenicima. Ukupno 54 svećenika (ili 0.049 posto od ukupnog broja američkih svećenika) je osuđeno za pedofiliju, a 81 posto svećenika optuženih za seksualne kontakte s maloljetnicima ima i homoseksualne sklonosti.
Sama studija je dovela do zaključka kako su mediji pogrešno dali javnosti dojam kako katolički svećenici spadaju u kategoriju “opasno po djecu” što je prema istraživanju sekularnih kriminalističkih instituta sasvim “krivo”.

(izvor: Eponymous Flower)