Naslovnica Crkva Isus Krist- kralj čistih srca

Isus Krist- kralj čistih srca

848
0

Zaključujući liturgijsku godinu Crkva danas slavi svetkovinu Krista Kralja. U evanđelju nam se otkriva to otajstvo naše vjere kroz Isusovo raspeće, koje je kao takvo prepoznao uz njega raspeti desni razbojnik, te je zavapio: “Isuse, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje.”

Svi smo mi pozvani na tu poziciju (poziciju desnog razbojnika) i velika je milost za nas da se tu prepoznamo, jer će onda i nas (kao i tog razbojnika) prihvatiti Isusove riječi: “Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!”

ISUS KRIST – KRALJ ČISTIH SRCA…

Isus, kad je pozvao svoje učenike da ga nasljeduju, pozvao ih je na vjernost. Bez vjernosti nema nasljedovanja. Istinski nasljedovati možeš samo onoga tko je osvojio tvoje srce. A onaj tko je osvojio tvoje srce je tvoj vladar, tvoj pravi kralj.

ČISTO SRCE

Kad smo primili sveto krštenje imali smo djetinje čisto srce. Prije toga smo se odrekli vladara svih nečistoća i strahota, tj.đavla, a potom smo izrekli vjernost novom Vladaru, Bogu Trojedinom, i pozvali ga da uspostavi u našem srcu svoje Kraljevstvo. Tada je u naše srce, očišćeno vodama njegovih zasluga, ušao Kralj čistih srca, Isus Krist.

To djetinje srce trebalo je (i treba) nastaviti njegovati u čistoći, jer nam je sam Gospodin rekao: „Ako ne budete kao djeca nećete ući u kraljevstvo Božje“.

U kraljevstvo Božje mogu dakle ući samo oni koji su sačuvali djetinje čisto srce, jer samo u takvom srcu boravi Isus Krist Kralj.

O svakom kršćaninu ovisi hoće li raditi na tome da mu srce ostane čisto kao djetinje, kao na dan krštenja, i živjeti onako kako Krist želi (njegov zakon slobode) ili će se povoditi za svojim željama i to proglasiti pravom izbora i znakom slobode (na kraju će tako prevariti samoga sebe).

ČIJI ZAKON SLIJEDIŠ?

Čiji zakon slijediš tome si prepustio vlast nad svojim srcem. U prispodobi o mnama čitamo kako je neki ugledni čovjek otputovao u daleku zemlju da primi svoje kraljevstvo pa da se vrati, a njegovi su ga građani mrzili te su poslali za njim poslanstvo s porukom: „Nećemo da se ovaj zakralji nad nama.” (Lk 19, 14)

Oni koji slijede zakone svijeta, odnosno zakone koje gode prizemnim (podzemnim) željama (trostruke požude), oni i danas uzvikuju protiv Krista: „Nećemo da ovaj vlada nam nama!“

Kad su nedavno u glavnom gradu Čilea bili prosvjedi, navodno zbog poskupljenja karte za podzemnu željeznicu, jedna velika grupa bijesnih prosvjednika upala je u prekrasnu katoličku crkvu, te su polomili i spaliti klupe i svete slike i kipove svetaca, Gospe i Isusa. Jedan od tih uništenih kipova bila je i Pietà.

Znamo da je Pietà (naziv dolazi iz talijanske izvedenice latinskog pietas: sućut, sažaljenje) ili Oplakivanje Krista u kršćanskoj ikonografiji prikaz Blažene Djevice Marije koja u krilu drži mrtvo Isusovo tijelo nakon skidanja s križa.

Kakvi su to prosvjednici i prosvjedi protiv poskupljenja karte za podzemnu željeznicu kojima smeta crkva i njene najveće svetinje?! Tko je organizator takvih prosvjeda? Ili su to prosvjedi protiv Krista: „Nećemo da ovaj vlada nad nama!“ Oni neće Krista, koji je na križu otvorio vrata kraljevstva nebeskoga, nego hoće podzemlje.

I Židovi su izvikivali Pilatu, kad ih je začuđen upitao „Zar kralja vašeg da razapnem?“, a oni su to odbili riječima „Ne, naš je kralj car-cezar.“ A kad ih je opet upitao: „A što da učinim sa vašim kraljem?“, vikali su na sav glas „Raspni, raspni ga!“ Tako su izabrali drugi put i drugog vladara za kralja.

Kao i rulja u Čileu, od prosvjeda protiv poskupljenja karte za podzemnu željeznicu okrenuli se protiv Krista (koji izbavlja od podzemlja) i tako su izabrali kartu za podzemlje.

Tko je dakle naš vladar, čije zakone slijedimo, za kojeg ćemo se vladara boriti? Srce neizmireno, srce ispunjeno bijesom uvijek je rušilačko i vodi u podzemlje. A koji slijede zakon Kristov, koji njega izabiru za svog vladara velik mir uživaju…

 

 

Zato ćemo i mi danas uzviknuti s desnim razbojnikom: „Gospodine, sjeti me se kad dođeš u svoje kraljevstvo!“ Isus nam je svojom Krvlju osigurao besplatnu kartu za Nebo.

Sa stranice dominikanci.hr