Naslovnica Crkva Ivan Krstitelj se nije dao cenzurirati i blokirati

Ivan Krstitelj se nije dao cenzurirati i blokirati

548
0

Koji to glas viče? Glas Božje pravde…

Ivan Krstitelj propovijedao je krst obraćenja na otpuštenje grijeha. To je propovijedanje koje razdire srca (RAZOTKRIVA) a ne halje, koje razotkriva djela tame i tako pripravlja put za dolazak onoga koji krsti Duhom Svetim.

ON ĆE RAZOTKRITI NAKANE I MISLI SRDACA.

BOŽJI GLAS JE ONAJ GLAS KOJI UZNEMIRUJE LAŽNI MIR. To je glas koji progoni svaku nepravdu, svaku podmetnutu laž, koji pritišće i ne odustaje dok se ne iznese na vidjelo sve što je skriveno u tami.

Kad su ubijali tolike desetke tisuća i zakapali ih po raznim Hudim jama mislili su kako su ih dobro zakopali, a evo i sedamdeset i više godina poslije, i nakon tolikog napora poduzetog da se ništa ne sazna svako malo istina izbija i prokazuje zločince. Onda stvarni zločinci brzo iskaču i pokušavaju opet lažnim argumentima sve opet zatrpati.., i tako nikada nemaju mira.

Priča se kako je Ivan Grozni, ruski car, pred kraj života muku mučio s grižnjom savjesti koja je sve više izbijala u njemu. Noću su ga proganjale strašne slike i stravična viđenja. Čuo je glasove tolikih koje je dao pogubiti, a koji su ga zvali i vukli za sobom u pakao.

Tresao se od straha car pred kojim su se nekoć toliki tresli, jecao je i vapio. Na kraju je sastavio listu od 3000 pobijenih i poslao je po svim crkvama u Rusiji da mole za njih i za njega.

Nije uvijek dug život znak blagoslova jer su neki ostavljeni da ih sustižu slike njihovih zločina i nepravdi koje su počinili tolikima. A na kraju, ako se ne pokaju, te će ih slike odvući u pakao.

JEDAN OD NAJSNAŽNIJIH GLASOVA, koji prvi reagira, U ČOVJEKU je glas savjesti, a to je, kako nas Crkva lijepo uči, glas Božji u čovjeku, glas koji nas prvi opominje kad smo nešto loše učinili ili smo u napasti nešto loše učiniti.

Knjiga postanka donosi nam epizodu o Kajinu kojega Bog opominje da se još može oduprijeti grijehu ubojitih namjera protiv brata.

U Knjizi o Danielu dvojica staraca zatrovana požudom lažno su optužili Suzanu, ali Bog je tada probudio sveti duh mladića Daniela koji ustaje ispred svih u obranu nevino osuđene i razotkriva stare zlikovce riječima – Tako li ste ludi, sinovi Izraelovi? Bez istrage i bez uvida u istinu osudiste kćer Izraelovu. Vratite se u sudnicu, jer lažno ovi svjedočiše protiv nje. (Dn 13, 48-49)

U današnjem prvom čitanju Bog preko svoga proroka traži od nas da mu pripravimo put, da poravnamo staze Bogu našemu. To je ozbiljan poziv upućen svakome od nas kroz našu savjest, jer znamo da postoji čista i nečista savjest.

SAMO ČISTA SAVJEST IMA PRIPREMLJEN PUT, i spremna je za Dan Gospodnji kad će biti razotkrivena svačija djela (vidi 2 Pt 3, 10).

A ŠTO JE S ONOM SAVJEŠĆU KOJA NA SEBI NOSI LAŽNO SVJEDOČANSTVO?!

bez uvida u istinu osudiste – opominje proročki glas, i nadodaje: „Stari zlikovče, sada dođoše na te grijesi koje nekoć učini, donoseći nepravedne presude, osuđujući nedužne i oslobađajući krivce.“ (Dn 13, 52)

Proročki glas viče i danas u tolikoj pustinji svjetske nepravde i farse od pravde koja se pokušava obraniti riječima: „Treba poštivati odluku suda!

AH, KAD BI SUDOVI BILI ZAISTA PRAVEDNI!

Ali treba li se poštivati odluka i onog suda koji je osudio Bl. Alojzija Stepinca kao zločinca, koji je streljao dominikanca Dominika Barača i tolike svećenike, a istovremeno hvalio kao heroje one koji su ih ubijali i one koji su lažno svjedočili?

Sličan sud sa starim zlikovcima i manipulatorima istinom, i bez ikakve želje za uvidom u istinu, pokazali su se na kraju i u Den Haagu…

A koliko im samo smeta glas koji viče drugačije i koji razotkriva njihovu laž pokazalo se tako da su mnogima, koji su iznosili drugačije mišljenje, blokirane face-book stranice i cenzurirani tekstovi (a sve to od onih kojima su puna usta govora o slobodi medija).

No, ONI KOJI SLUŠAJU GLAS SAVJESTI NASTAVLJAJU PODIZATI GLAS u toj pustinji zaslijepljenog svijeta.

Poziva nas, i traži od nas Gospodin – Na visoku se uspni goru, glasniče radosne vijesti, Sione! Podigni snažno svoj glas, glasniče radosne vijesti, Jeruzaleme! … (Iz 40, 9).

Popeti se na goru – to je poziv i zahtjev da se govori s mjesta odakle i drugi mogu jasno čuti glas koji govori drugačije od nametnute medijske pomutnje.

Ne boj se, podigni glas – potiče nas dalje, jer Božja snaga, Božja moć upravo je na strani onih koji se ne daju ušutkati sudovima nepravde.

Sjetimo se i kako je jedan nepravedni sud osudio i samog Isusa kao zločinca. Treba li poštivati i tu presudu suda i šutjeti? Pa ipak, taj koji je osuđen, iako posve nedužan, sve do dan danas razotkriva sve zločince i nepravde.

Božji zahtjev nama je dakle kako svatko od nas treba postati Božji glas u pustinji svijeta, te vikati na nepravdu i pozivati na obraćenje. To će biti naš rad i naš doprinos na pripravi puta Gospodinovu dolasku. Šutnja i preplašenost bio bi naš pristanak na nečistu savjest svijeta.

Ivan Krstitelj se nije dao cenzurirati i blokirati, a neustrašivi glas Bl. Alojzija Stepinca još i danas nas podiže i razbuđuje kao narod. Potaknuti takvim svetim primjerima ne dajmo se ni mi ušutkati. Svatko od nas vjernih nosi u sebi moć Božje pravde i Božjeg suda protiv svake nepravde u konačnici.

NE KASNI GOSPODIN – ON DAJE ŠANSU SVAKOME. ZATO OD NAS ČINI SVOJE GLASNIKE KOJI ĆEMO SVOJOM VJERNOŠĆU POSPJEŠITI NJEGOV DOLAZAK, i koji ćemo sve učiniti (dižući glas) da i zabludjeli upoznaju istinu i prispiju obraćenju (vidi 2 Pt 3, 8-14).

Sa stranice dominikanci.hr