Naslovnica Crkva Ivan Pavao II. raskrinkavao lažne ideje teologije oslobođenja

Ivan Pavao II. raskrinkavao lažne ideje teologije oslobođenja

1617
0

Benedikt XVI. napisao je predgovor za knjigu o svom prethodniku sv. Ivanu Pavlu II. “Uz bok Ivana Pavla II. – govore prijatelji i suradnici” je naziv nadolazeće knjige. Izdavač je poljski vatikanist Wlodzimierz Redzioch, a Corriere della Sera je objavio neke kratke odlomke.

Benedikt XVI. je osobno provjerio prijevod njegovih riječi na talijanski jezik. Na pitanje- s kojim su se to “doktrinarnim izazovima” morali suočiti Karol Wojtyla i on, tijekom svog mandata kao prefekta Kongregacije za nauk vjere, Benedikt piše:

Prvi veliki izazov s kojim smo se suočili bio je teologija oslobođenje, koja se širila Latinskom Amerikom. I u Europi i u Sjevernoj Americi bilo je uobičajeno mišljenje kako ona samo predstavlja podršku siromašnima i stoga je, naravno odobrena. To je bila pogreška. Siromaštvo i siromašni su nesumnjivo bili predmet teologije oslobođenja, ali u vrlo specifičnoj perspektivi. (…)

Nije se radilo o potpori i reformi, nego o velikoj revoluciji, nakon koje je trebao osvanuti novi svijet. Kršćanska vjera je poslužila kao motor ovog revolucionarnog pokreta i time ga pretvarala u političku snagu. (…) Naravno, ove ideje su se promovirale u različitim varijantama, a i nisu se uvijek pojavljivale s apsolutnom jasnoćom, ali sve u svemu to je bila poanta pokreta. Takvom falsificiranju kršćanske vjere se moralo suprotstaviti, upravo iz ljubavi prema siromašnima i služenja koje će im biti na korist.” (…)

Ivan Pavao II. nas je “upućivao da, s jedne strane raskrinkavamo lažne ideje o oslobođenju, a s druge strane, otkrivamo autentičan poziv Crkve o oslobođenju čovjeka.”

Izvor