Naslovnica Crkva Izbavi nas od zla

Izbavi nas od zla

2126
0

„Izbavi nas od zla“ je novi film temeljen na stvarnim iskustvima policajaca Ralpha Sarchie iz New Yorka. Dok policajac istražuje niz strašnih zločina, tragovi ga vode u carstvo demona pa se na kraju povezuje s nekonvencionalnim svećenikom kako bi protjerali vraga.

Neki kritičari su ga ocijenili tipičnim horor filmom o egzorcizmu – sve već viđeno, pomalo dosadno, nije vrijedno gledanja. Ali ne bi trebali.

Demonska opsjednutost je ne samo realna, a kako kršćanska praksa blijedi povećava se fascinacija okultnim, pa potreba za egzorcizmom postaje sve prisutnija.egzorcisti

Prošlog tjedna Kongregacija za kler u Vatikanu je odobrila statut nove katoličke organizacije, Međunarodno udruženja egzorcista. Osnovana od strane poznatog egzorcista, vlč. Gabriela Amortha, Udruženje egzorcista potiče svijest o duhovnim problemima, obučava egzorciste i drži konferencije koje okupljaju teologe, liječnike, psihijatre i svećenstvo.

Fr. Francesco Bamonte, egzorcist iz Rimske biskupije izjavio je za L’Osservatore Romano kako je odobrenje Svete Stolice za rad nove organizacije „razlog za radost.” Objasnio je da “Bog poziva neke svećenike na dragocjenu službu egzorcizma i oslobođenja, dajući im zadatak da prate” one ljude koji zahtijevaju određenu duhovnu i pastoralnu pozornost. Služba egzorcizma je dio Kristove službe izbavljenja i znak njegove pobjede nad zlom u svijetu.

To što je ova organizacija dobila odobrenje s najviše razine u Vatikanu, pokazuje ozbiljnost s kojom Katolička Crkva ukazuje na stvarnost demonskih sila u svijetu. Služba egzorcizma je često povezana s “konzervativcima” u Crkvi, a “naprednjaci” radije odbacuju demonske opsjednutosti tumačeći ih kao epilepsiju ili duševnu bolest. Činjenica da se papa Franjo ozbiljno zauzima za ovaj problem pokazuje da stvarnost demonskog zla nije ograničeno na metaforu.

Kako smo i na stranicama Quo Vadisa izvještavali (vidi ovdjeovdje i ovdje), papa Franjo govori doslovno i otvoreno o vragu češće nego bilo koji papa nakon Koncila. javno je položio ruke i molio se za čovjeka za kojeg se tvrdilo da je opsjednut demonom, skreće pažnju na đavla redovito u svojim propovijedima i govorima, posvetio je novu sliku Svetog Mihaela u Vatikanskim vrtovima – posebno moleći Mihaela za zaštitu u borbi protiv Sotone.

U propovijedi prošlog travnja papa Franjo je citirao svoje kritičare: “Ali Oče, tako ste staromodni kada govorite o vragu u 21. stoljeću!” Papa je podsjetio svoje slušatelje da se ne daju zavarati Sotoninim lažima. “Pazite, jer Vrag je prisutan“, upozorio je.