Naslovnica Politika Izbor Bidena trebao bi zabrinuti sve vjernike

Izbor Bidena trebao bi zabrinuti sve vjernike

2086
0

Sa službene internetske stranice Joea Bidena:

Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj skrbi (Affordable Care Act) postigao je povijesni napredak osiguravajući pristup besplatnoj preventivnoj skrbi, uključujući kontracepciju. Na taj će se napredak nadovezati Bidenov plan. Potpredsjednik Biden podržava ukidanje Hyde amandmana jer pravo na zdravstvenu zaštita žena trebalo bi ovisiti o poštanskom broju ili prihodu.

I, javna opcija pokrivat će kontracepciju i ustavno pravo žena prema presudi u slučaju Roe vs. Wade.

Biden će također:

Zaustaviti zakone savezne države koji krše presudu u slučaju Roe vs. Wade. Biden će raditi na kodifikaciji te presude, a njegovo Ministarstvo pravosuđa učinit će sve što je u njegovoj moći da zaustavi državne zakone koji tako otvoreno krše sudsku odluku u slučaju Roe vs. Wade.

Vratiti savezno financiranje za Planned Parenthood. Administracija Obame-Bidena kontinuirano se borila protiv republikanskih napada na financiranje Planned Parenthood-a. Kao predsjednik, Biden će izdati smjernice u kojima se navodi da države ne mogu odbiti financiranje Medicaid-a za Planned Parenthood i druge pružatelje usluga te preokrenuti zakon Trumpove administracije koja sprječava da te organizacije dobiju sredstva iz državnog proračuna.

Baš kao što je to učinila administracija Obame i Bidena, ukinut će akt Mexico Cityja Policy koji je predsjednik Trump obnovio i proširio. Ovo pravilo trenutno zabranjuje američkoj saveznoj Vladi da podržava važne globalne zdravstvene napore – uključujući malariju i HIV / AIDS – u zemljama u razvoju, jednostavno zato što organizacije koje pružaju tu pomoć, nude i informacije o uslugama pobačaja.

Vratiti kontracepcijski mandat u Affordable Care Act-u koja je bila na snazi prije odluke u slučaju Hobby Lobby pred američkim Vrhovnim sudom. Nedavna odluka Vrhovnog suda SAD-a olakšava administraciji Trump-Pence da i dalje oduzima zdravstvenu zaštitu ženama – pokušavajući stvoriti široka izuzeća od obveze Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj skrbi da svim ženama omogući besplatan pristup preporučenoj kontracepciji. Biden će obnoviti politiku Obame i Bidena koja je postojala prije presude Hobby Lobby: odnosno, ženama u vjerskim organizacijama omogućit će pristup zaštitnim sredstvima, tj. kontracepciji, ne putem plana koji im osigurava poslodavac, već putem osiguravajućeg društva ili trećeg administratora.

Otkazivanje Mexico City Policy akta najočitiji je potez jer znamo da će to biti prvo djelovanje Bidenove administracije (kao što je to bilo i u Obaminom mandatu), a njezini su učinci dosegnuti širom svijeta te ovise isključivo o diskreciji predsjednika. Američki porezni novac od prvog dana koristit će se za financiranje pobačaja diljem svijeta.

Kako je  onda Američka konferencija katoličkih biskupa pozdravila ovaj doslovno krvavi razvoj događaja?

 „Čestitamo g. Bidenu i potvrđujemo da se pridružio pokojnom predsjedniku Johnu F. Kennedyju, kao drugi predsjednik Sjedinjenih Država koji ispovijeda katoličku vjeru.” (CNA)

Sljedećih će nekoliko godina biti velika borba za vjerne katolike u SAD-u, budući da će većina katoličke hijerarhije u državi pokušati ‘normalizirati’ pseudokatolike s proabortusnim stavovima, kao uzorne članovi društva.

Izvor