Naslovnica Crkva Izdajemo li nauk Ivana Pavla II.?

Izdajemo li nauk Ivana Pavla II.?

1636
0

U intervju za poljski tjednik Niedziela varšavsko-praški nadbiskup Henryk Hoser je prilično oštro komentirao zbivanja u Crkvi uoči nadolazeće Sinode o obitelji, pa prenosimo neke njegove izjave:

O delegatima na Sinodi i nauku Crkve:

Na Sinodi će izbiti sukob s delegatima iz zemalja u kojima postoji velikih broj patoloških obitelji – razorenih obitelji, sa samo malim postotkom očuvanih brakova – koje traže da se razvedenima pruži prilika za pričest. U tome leži pogrešna pretpostavka, postulat da je Božja milost bez pravde, umjesto da se krene od stava da brak i obiteljski život moraju biti utemeljeni na pravednosti, koja se ovdje uopće ne uzima u obzir ….

O utjecaju medija na seksualnost:

… Svi osobni odnosi su erotizirani a to je izuzetno opasna pojava. Seksualizacija je uništila čak i prijateljstvo među muškarcima i ženama … Tekstovi raznih teoretičara ovog trenda [genderism] pokazuju da svijetom upravlja potreba za seksualnim zadovoljstvom …

… Genderism nije borba za ravnopravnost žena i muškaraca: to je borba sa svim konstitutivnim društvenih strukturama, nazvanim stereotipi; na prvom mjestu je “tradicionalna obitelj”. To je stvorilo društvo nezavisnih pojedinaca. Društvo koje je i aseksualno i panseksualno.

O Crkvi:

Crkva je proročki glas u ovome svijetu. Ovo ne treba shvatiti kao neku vrstu predviđanja budućnosti. Funkcija proroka je ukazivanje na posljedice i rasvjetljavanje situacije iz Božje perspektive, čitajući znakove vremena.

O papi Ivanu Pavlu II i braku:

Bit ću brutalno iskren. Crkva je izdala Ivana Pavla II. Ne Crkva kao Zaručnica Kristova, ne Crkva našeg Vjerovanja, jer Ivan Pavao II. je bio izraz, autentični glas Crkve; nego je pastoralna praksa ta koja je izdala Ivana Pavla II.

Stojim iza te tezu [teorije] jer mojih 40 godina svećeništva je posvećeno braku i obitelji, u kojima sam promovirao temu “evangelizacije bračne intimnosti”. U Poljskoj smo bili bolji u tom pogledu. Ali, u mnogim drugim zemljama, zbog osporavanja učenja Crkve, još za vrijeme blaženog Pavla VI., pastoral obitelji je bio zaustavljen.

[Novinar: “To su jake riječi“]

Osim toga, pastoralna praksa je izdala papu Ivana Pavla II, jer nisu slijedili njegov glas, nisu se upoznali s njegovim učenjem. Svi kažu da je to teško, čak i svećenici i laici to često kažu, crkveni dokumenti su previše teški, pa “mi ih ne razumijemo.”

Međutim, danas su nam dostupne brojne razumljive publikacije o učenju pape Ivana Pavla II. o ljubavi, braku i obitelji.

O Familiaris Consortio:

Po svim pokazateljima, čini se da velika papina pobudnica “Familiaris Consortio” nije provedena. Papa je u njoj formulirao četiri zadatka za obitelj. Zamolio je braću da to prenesu dalje (do obitelji). Pastiri to nisu prenijeli dalje, jer pobudnicu nisu ni pročitali, ili su je zaboravili. No, da bi vjernici postigli nešto moraju biti upućeni u pojedinosti …

Izvor