Naslovnica Papa Franjo Je li kapitalizam grijeh?

Je li kapitalizam grijeh?

701
0

Ljevičarski ideolog i svjetski poznati redatelj dokumentarnih filmova, Michael Moore izjavio je za američki talk showLate Night” da se prije dva tjedna susreo s Papom i upitao ga što misli o nejednakosti dohotka u društvo:

Otišao sam na tjednu audijenciju, a onda me (Papa) pozvao na privatan razgovor. Bio je to nevjerojatan trenutak, a ja sam ga upitao mogu li mu postaviti pitanje. A on je rekao: “Da.

A rekao sam mu: “Vjerujete li da je gospodarski sustav u kojem nekolicina ima korist, bogati se na račun mnogih, grješan?” A on mi je odgovorio na talijanskom: “Si“. Pa sam ga pitao: “Dakle, vi vjerujete da je kapitalizam, ona vrsta kapitalizma kakvog sada imamo grijeh?” Odgovorio je: “Da, jest.” Rekao je: “Siromašni moraju uvijek biti na prvom mjestu.

Zatim me zgrabio za ruku i rekao: “Molite za mene.” A ja sam mu rekao: “Hoću, a vi molite za mene, a on mi odgovori: “Ne, moraš napraviti više filmova.” I ja dodam kako sam “samo tražio molitvu.” A on kaže ” Ne, vratite se – vratite se na posao.” On ima smisla za humor.

Tko zna, možda ova anegdota nije ni istinita. Možda je Michael Moore naprosto izmislio priču. Možda ga Papa ipak samo nije dobro razumio, ili možda Moore nije Svetoga Oca razumio.

Inače audijencija kod pape je Moore-u dobro došlo za promociju njegovog novog filma Fahrenheit 11/9 u kojem uglavnom napada američkog predsjednika Donalda Trumpa i desničare koji su glasali za njega, prikazavši ih kao rasiste, naciste, itd – te kao općenitu opasnost za demokraciju.