Naslovnica Vatikan Je li kardinal Cupich na putu prema Vatikanu?

Je li kardinal Cupich na putu prema Vatikanu?

619
0

Papa Franjo susreo se 30. siječnja s kardinalom Blaseom Cupichom, čikaškim nadbiskupom, koji je boravio u Rimu na sastanku vatikanske Kongregacije za biskupe.

Tiskovni ured Svete Stolice nije objavio nikakve druge informacije o sastanku, a velik dio medija nagađa da se na sastanku vjerojatno razgovaralo o onome što se dogodilo kada je kardinal javno kritizirao službenu izjavu američkih biskupa na inauguraciji predsjednika Joea Bidena.

No izvori u Rimu koji su razgovarali s novinarima iz Catholic News Agency (CNA), tvrde da se kardinal Cupich nije sastao s papom, kako bi razgovorao o onome što se dogodilo u nedavnoj prošlosti, već o onome što bi se moglo dogoditi u bliskoj budućnosti: kardinal Blase Cupich kao zamjena za kardinala Marca Ouelleta na čelu Kongregacije za biskupe.

Prema jednom izvoru, papa Franjo „ozbiljno je razmišljao o tome da iznenadi imenovanjem novog biskupa” i da zamijeni kardinala Ouelleta, jednog od nekoliko čelnika vatikanskih dikasterija koji su dosegli dob za umirovljenje.

Očito je papa počeo naginjati prema kardinalu Cupichu zbog njegova uglednijeg statusa i „poruke koju će njegovim imenovanjem poslati o profilu biskupa koje želi za Crkvu”.

Primarna odgovornost Kongregacije za biskupe je nadgledanje odabira i imenovanja biskupa. Također, bavi se podizanjem i ukidanjem biskupija, nadzorom nad biskupima te pripremom i odgovorom na biskupske ad limina posjete Rimu.

Prefekt Kongregacije za biskupe nema neograničenu moć u biskupskim imenovanjima. Zapravo, postupak biskupskih imenovanja obično započinje nizom savjetovanja na lokalnoj razini, nakon čega slijede preporuke apostolskog nuncija. Tada se priprema dosje, što obično čini službenik dikasterija, i raspravlja se među svim članovima dikasterija, uz predsjedatelja prefekta. Proces se može vratiti apostolskom nunciju ako se ne pronađe odgovarajući kandidat. Napokon, ime ili imena predlažu se Svetom Ocu, koji imenuje budućeg biskupa.

No, prefekt Kongregacije ima značajan utjecaj, naglasio je jedan izvor za CNA.

„Prefekt Kongregacije za biskupe ne samo da ima značajnu ulogu u procesu (imenovanja biskupa), već je i jedan od rijetkih članova Rimske kurije koji se redovito, gotovo svake subote, sastaje sa Svetim Ocem”, napominje izvor.

Izvor