Naslovnica Crkva Jedan kardinal, sedam biskupa i nova “dubia” – ali opet bez odgovora

Jedan kardinal, sedam biskupa i nova “dubia” – ali opet bez odgovora

800
0

Izgleda da se kardinalima i biskupima više ne isplati tražiti odgovor od Rima u slučaju spora oko nekih doktrinarnih pitanja, jer te ‘dubie’ ili ostaju bez odgovora, kao u slučaju već poznata četiri kardinala, ili kao u najnovijem slučaju, kada su iz Vatikana samo poslali priopćenje kako bi biskupi trebali sami odlučiti.

Kako izvještava Associated Press, iz Vatikana su u četvrtak odbili odlučiti o sporu među njemačkim biskupima o tome mogu li ne-katolički supružnici primati Svetu pričest, tražeći od biskupa da to pitanje riješe samostalno.

Vatikan je tako izabrao opciju u kojoj su pozvali biskupe da pokušaju pronaći rješenje “u duhu crkvenog zajedništva” nakon što se njemačko izaslanstvo susrelo s vrhunskim dužnosnicima Svete Stolice, navode iz Vatikana. Prema njima, na susretu su “razmatrane različite točke gledišta koje su se odnosile na vjeru i pastoralnu skrb, važnost za sveopću Crkvu, te pravnu dimenziju, a sve je proteklo u srdačnom i bratskom ozračju”.

Sedam njemačkih biskupa pisalo je Svetoj Stolici, tražeći ih da donesu odluku o prijedlogu dvotrećinske većine Njemačke biskupske konferencije, kojim bi se u određenim okolnostima protestantskim supružnicima katolika omogućilo primanje Svete pričesti. Konferencija je u veljači odobrila prijedlog dijelom kao gestu ekumenskog približavanja protestanata u zemlji u kojoj su mješoviti brakovi česti.

Sedam konzervativnih biskupa, a priključio im se i kardinal Gerhard Müller, usprotivilo se smatrajući da prijedlog potkopava Katoličku vjeru te da se o takvoj radikalnoj promjeni ne smije odlučivati samostalno na razini nacionalnih biskupskih konferencija.

Papa Franjo ipak nastoji decentralizirati odlučivanje u Crkvi u korist lokalnih rješenja, a ogorčuje konzervativce naglašavajući savjest i rješavanje pastoralnih problema po principu – od slučaja do slučaja.

Kako piše vatikanista Sandro Magister na svom blogu, od ukupno četiri “njemačke dubie”, to jest pitanja koje su biskupi postavili, jedno od važnijih bi moglo biti ono posljednje koja glasi: “Je li uopće moguće da jedna nacionalna biskupska konferencija, u jednoj određenoj jezičnoj regiji, donese izoliranu odluku u vezi takvog pitanja o vjeri i praksi za cijelu Crkvu, bez upućivanja i integracije sveopće Crkve?”

Ono što je važno jest stvarni opseg procesa diferencijacije koju je papa Franjo postavio među nacionalnim biskupskim konferencijama “kao subjektima specifičnih atribucija, uključujući i pravu doktrinarnu vlast.” (Evangelii Gaudium 32).

Što se tiče pitanja Svete pričesti za protestantske supružnike, dobro je poznato da papa želi opustiti pravila, što je i potvrđeno od strane njemačkog kardinala, Waltera Kaspera, koji je također papin referentni teolog.

Prema priopćenju iz Vatikana, papa Franjo je sam zatražio od njemačkih biskupa da spor pokušaju riješiti samostalno, po mogućnosti jednoglasnim rješenjem. Papa nije sudjelovao na sastanku, ali je njegov zahtjev poslan svim sudionicima preko prefekta Kongregacije za nauk vjere, nadbiskupa Luis Ladaria.

Spor je drugi važan događaj koji uključuje Euharistiju, nakon što je papa Franjo uznemirio ‘konzervativne’ biskupe svojim zalaganjem za mogućnost pričešćivanja razvedenih i civilno ponovno vjenčanih vjernika. I tu su konzervativni katolici tvrdili da papa potkopava crkveno učenje o nerazrješivosti braka te izazivao zbunjenost među vjernicima. I tada je Vatikan u velikoj mjeri ostavio lokalnim biskupskim konferencijama pravo da sami protumače papino učenje na način kako oni sami smatraju prikladnim.